SOS Broedse Kip: 8 Manieren Om Broedsheid Te Stoppen
Het is een veelvoorkomende frustratie onder kippenhouders: een kip die weigert de legnest te verlaten, ook al zijn er geen eieren om uit te broeden. Broedsheid kan niet alleen gevaarlijk zijn voor je hen, maar het stopt ook tijdelijk de eierproductie.
Als je broedsheid wil doorbreken doe je dat best zo snel mogelijk. Er zijn verschillende oplossingen mogelijk waarbij het welzijn van je kip op de eerste plaats staat.
8 Manieren om Broedsheid bij Kippen te Stoppen
- Kies het juiste ras
- Controleer uw kippen regelmatig
- Haal de kip van het nest
- Sluit het hok of de legnest af
- Zet de broedse hen apart
- Zorg voor afleiding
- Zet ze in bad
- Geef bevruchte eieren
1. Kies Het Juiste Ras
Heb je regelmatig een broedse kip? Dan is de kans groot dat haar ras gekend staat om snel broeds te worden, al hangt het ook van kip tot kip af. Niet alle kippenrassen worden snel broeds; er zijn veel rassen waarvan bekend is dat ze (bijna) nooit broeds worden.
Als je niet van plan bent om ooit eieren uit te broeden en enkel op zoek bent naar een goede legkip, kies dan best een ras dat nooit tot zelden broeds wordt. Als kippen broeds zijn stoppen ze namelijk tijdelijk met leggen!
Typische legkippen zoals de ISA brown (bruine legkip), of de Bleu de Landes (grijze legkip) of de Leghorn staan gekend om zelden tot nooit broeds te worden. Over het algemeen hebben gemixte rassen, of hybride rassen, meestal deze eigenschap omdat ze gefokt worden als legkip.
Wil je het zekere voor het onzekere nemen, kies dan een gewone legkip. Onthoud dat kippen dieren zijn die hun natuurlijke instinct volgen en ook bij hybride rassen broedsheid kan voorvallen.
Hieronder geven we een overzicht van kippenrassen die zelden, regelmatig, of vaak broeds worden. Het gaat hier om kippenrassen, we hebben het dus niet over hybride kippen.
Rassen Die Zelden Broeds Worden:
- Padua
- Maleier
- Sagitta
- Sebright
- Plymouth Rock
- Rhode Island Red
- Witte of bruine Leghorn
- Andalusiër
- Hamburg
- Cream Legbar
- Lakenvelder
- Vorwerk
Als je op zoek bent naar een niet-broedse kip, kies dan een mediterraan ras of een hybride kip die gefokt is om veel eieren te leggen. Dit kan echter van kip tot kip verschillen; er is geen exacte wetenschap.
Ga naar onze ‘Kippenrassen‘ pagina om allerlei verschillende rassen te ontdekken.
Rassen Die Af En Toe Broeds Zijn:
- Ameraucana
- Faverolles
- Australorp
- Mechelse Koekoek
- Langshan
- Appenzeller
- Jersey Giant
- Wyandotte
- Delaware
- Sussex
Kippen blijven kippen en de meeste kippensoorten zullen soms eens op hun eieren blijven zitten. Maar het afleren van deze gewoonte of verbreken van de broedsheid is relatief eenvoudig bij deze rassen.
Rassen Die Vaak Broeds Worden:
- Zijdehoentjes
- Cochin
- Araucana
- New Hampshire
- Dorking
- Brahma
- Chantecler
- Orpington
- Java
- Marans
Zijdehoentjes en Cochin kippen staan bekend als de meest broedse kippen ter wereld. Beginnende kippenhouders zien dit vaak over het hoofd, omdat ze deze rassen voornamelijk houden vanwege hun aparte uiterlijk en lieve karakter.
Dit kan voor vervelende situaties zorgen aangezien zowel Zijdehoentjes als Cochins erg koppig kunnen zijn tijdens hun broedsheid en weigeren het nest te verlaten en zelfs vergeten te eten en drinken.
2. Controleer Je Kippen Regelmatig
Hoe sneller je merkt dat je kip broeds is, hoe gemakkelijker het zal zijn om de broedsheid te breken. Het is niet zo ongewoon dat je het niet meteen opmerkt, zeker niet als je een grote toom hebt.
Controleer daarom je kippen een paar keer per dag, kijk in de legnesten en ga na of ze blijven zitten. Een kip zal in normale omstandigheden de legnest alleen gebruiken om haar ei te leggen. Zodra ze hiermee klaar is, gaat ze weer naar buiten. Zodra je merkt dat een kip langer dan normaal (meerdere uren) op het nest blijft zitten, weet je dat er iets aan de hand is.
Een broedse hen is gemakkelijk te herkennen. Ze houdt er niet van om gestoord te worden en zal mopperende geluiden maken en haar veren opzetten als je haar nadert.
Deze Araucana-hen toont zeer duidelijk broeds gedrag:
3. Haal Broedse Kip van het Nest
Als je broeds gedrag eenmaal hebt opgemerkt, laat je het best niet uit de hand lopen. Haal de broedse hen van het nest en plaats haar bij andere kippen. Eventueel kun je de ingang van het hok afschermen, zodat ze niet meteen terug kan rennen.
Controleer of er nog eieren in de legnesten liggen en verzamel deze. Het is belangrijk om geen eieren in de legnest van een broedse hen te laten liggen.
Merk je dat de kip opnieuw op het nest zit, herhaal dit proces dan. Als je de broedsheid snel hebt opgemerkt zal deze ook snel weer verdwijnen. Zodra ze terug onder de andere kippen is, zal ze vrij snel haar oude gewoontes van scharrelen, eten en drinken weer oppakken.
4. Sluit het Hok of de Legnest af
Deze optie is iets lastiger, aangezien je het hok zou moeten afsluiten, ookal heb je nog andere kippen. Het doel is om de broedse kip uit de legnesten weg te houden, maar ervoor te zorgen dat de legnesten toch bereikbaar blijven voor de andere kippen. Wat betekent dat je de toegang op bepaalde momenten van de dag weer moet openen.
Geen gemakkelijke taak, omdat het veel tijd vraagt. Je wordt namelijke een aantal dagen hun persoonlijke portier. Het is echter wel doenbaar als je overdag thuis bent of als je de ‘legcyclus’ van de andere kippen kent. Leggen je kippen op vaste momenten? Dan is het iets gemakkelijker haalbaar. Als je kippen bijvoorbeeld ’s morgens leggen, kan je het hok afsluiten in de namiddag tot het tijd is voor de kippen om op stok te gaan.
Deze oplossing is de minst favoriete, omdat het veel tijd en aandacht vraagt. Maar het is wel een effectieve manier om te voorkomen dat je hen broeds blijft. Na enkele dagen zal de drang om te broeden weg zijn en is het afsluiten van het hok niet meer nodig.
5. Zet de Broedse Kip Apart
Heb je ooit gehoord van: ‘Broody Jail’? Het is een verwijzing die kippenhouders op sociale media gebruiken als ze praten over het apart zetten van hun broedse kip. Broody jail is niet ver van de waarheid; je zet je kip in een afgesloten stuk ren, zonder toegang tot het hok en apart van de rest, maar wel met toegang tot eten en water.
We raden aan om de broedse kip een aantal keer per dag uit haar geïmproviseerde gevangenis te halen, zodat ze wat kan scharrelen. Maar plaats haar onmiddellijk terug als je merkt dat ze naar de legnest wil gaan. De eerste dagen zal ze vooral op de grond zitten. Maar na een tijdje zal je merken dat ze haar oude gedrag terug oppikt. Ze zal beter eten en drinken en ook in haar aparte ren scharrelen en op de grond pikken.
Eens je dit oude gedrag merkt, kan je haar opnieuw bij de rest zetten. Hou haar de komende dagen wel extra in het oog.
Broody Jail Vereisten:
- Toegang tot voedsel en water
- Hou haar zichtbaar voor andere kippen
- Zorg voor beschutting en schaduw
- Laat haar er een paar keer per dag uit
- Zet haar ’s nachts bij de anderen in het hok
- Sluit haar niet langer op dan nodig is
Een broedse hen die van de legnest wordt gescheiden, zal waarschijnlijk het grootste deel van de dag op de grond zitten. Zodra je merkt dat ze opstaat en rondloopt, laat haar dan uit de broody jail om te zien of ze zich bij de rest van de toom voegt.
Houd haar niet langer opgesloten dan nodig is.
6. Zorg Voor Afleiding
Een geweldige manier om je broedse kip weg te houden van de legnesten is door haar bezig te houden. Zorg voor extra lekkernijen waarvoor ze moeten zoeken, graven of springen om ze bezig te houden. Hang een pinata van sla of kool in het hok, of verstop meelwormen. Misschien deelt de broedse kip niet meteen mee in de pret, maar ze zal wel worden afgeleid door het speelgedrag van de anderen.
Zorg er wel zeker voor dat een broedse kip voldoende eet en drinkt en grijp onmiddellijk in als ze er verzwakt uit ziet. Geef haar wat fruit of iets anders dat ze lekker vindt om de eetlust op gang te brengen.
Probeer echter niet te overdrijven met ‘snacks’ schakel zo snel mogelijk terug naar normaal voer. Het dagelijkse voer van een kip mag nooit uit meer dan 10% uit tussendoortjes bestaan.
7. Zet ze in Bad
Heb je ooit aan de buik van een broedse kip gevoeld? Gloeiend heet! Hun opgewarmde huid houdt de eieren warm en vaak verliezen ze ook de bevedering op de borst. Je verlaagt hun lichaamstemperatuur door ze in een bad met lauwwarm water te zetten, wat helpt om broedsheid te stoppen.
Kippen houden niet van waterbaden. Ze reinigen zichzelf door stofbaden te nemen. De enige reden waarom je een kip in bad zou zetten is om vuile veren rond de cloaca te laten weken of, in geval van legnood. Een broedse hen kan je echter ook een badje in water geven om zo haar lichaamstemperatuur te verlagen.
Gebruik nooit koud water, maar lauw. Je kan de kip erna in de open lucht laten drogen bij warm weer. Bij koud weer kan je een haardroger gebruiken (op koele stand en lage ventilatie) of je laat haar binnen opdrogen voor ze weer buiten mag.
8. Laat haar Eieren Uitbroeden
Last but not least. De meest efficiënte manier om broedsheid te stoppen, is door haar eieren te laten uitbroeden en moeder te worden. Deze optie valt enkel aan te raden als je hier goed over hebt nagedacht en je de ruimte en benodigdheden hebt om kuikens te verzorgen. Het is een prachtig proces om te volgen, zeker als je kinderen hebt. Maar vergeet niet dat kleine kuikens groot worden en er sowieso haantjes zullen bij zitten.
Onthou ook dat dit maar een tijdelijke oplossing is. Een kip kan meerdere keren per jaar broeds worden, zodra de kuikens volwassen zijn kan het opnieuw gebeuren.
Samenvatting
Een broedse kip kan een echte frustratie zijn als je niet van plan bent om eieren te laten uitbroeden. De kip weigert om het nest te verlaten, is chagrijnig en legt niet meer. Je kan best onmiddellijk actie ondernemen om de broedsheid te stoppen.
Er zijn genoeg opties, maar het is van cruciaal belang dat ze niet op eieren of in de legnest mag blijven zitten. Je kan haar scheiden van de rest of de toegang tot het hok afsluiten.
Voor meer informatie over gezondheidsproblemen bij kippen, raadpleeg onze ‘Gezondheid‘ pagina.