Groenlegger: De Kip Die Olijfkleurige Eieren Legt
Als je op zoek bent naar een kip die prachtige pastelgroene tot donkergroene eieren legt, dan is de Groenlegger iets voor jou. Deze vriendelijke en zeer intelligente kippen zijn daarnaast ook fantastische legkippen.
- Groenleggers leggen 3 tot 5 eieren per week
- Kruising van een blauwe eierlegger en bruine eierlegger
- Legt prachtige groene eieren
- Gemakkelijk te houden ras, geschikt voor beginners
- Winterhard
Kenmerken
Voor we dieper ingaan op het uiterlijk en de persoonlijkheid van de Groenlegger, is het belangrijk om te weten dat Groenleggers geen raskippen zijn. Groenleggers zijn wat we een ‘hybride’ kip noemen, een kruising van verschillende rassen. Een ander bekend voorbeeld van een hybride kip is de bruine legkip.
Groenleggers zijn kruisingen van een kip die blauwe eieren legt, bijvoorbeeld een Araucana, en een kip die donkerbruine eieren legt, bijvoorbeeld een Barnevelder of Marans. Maar er zijn verschillende combinaties mogelijk.
Omdat kruisingen er nooit helemaal hetzelfde uitzien, kunnen Groenleggers nogal verschillen in uiterlijk, afhankelijk welke rassen gebruikt zijn bij de kruising en het uiterlijk van de ouders.
Hou dit in gedachten wanneer je op zoek gaat naar een Groenlegger, want ze kunnen erg verschillen van uiterlijk.
Wat weten we wel?
Hoewel Groenleggers, ook Olive Eggers genoemd, er erg verschillend kunnen uitzien, zijn er toch enkele kenmerken die ze meestal lijken te hebben.
- Ze hebben meestal een zwart, bruinachtig of grijs verenkleed.
- Vele hebben veertoefjes op hun kop, zeker als één van de ouders een Araucana is.
- Soms hebben ze een baard of kuif, hoewel dit niet altijd het geval is.
- Qua grootte lijken ze op een gemiddelde kip.
- Afhankelijk van het ras van de ouders kunnen ze ook een erwtenkam hebben of gevederde poten. Maar ook een enkele kam is mogelijk.
Kleur Eieren
Zoals eerder gezegd, is een Groenlegger een mix van een kip die het blauwe ei-gen draagt en een kip die bruine eieren legt.
Maar in tegenstelling tot wat je zou verwachten is de eierkleur geen mix tussen blauw en bruin. In plaats daarvan liggen de kleuren over elkaar heen op het ei.
Kort gezegd, Groenleggers produceren blauwe eieren waar een bruine laag over zit, waardoor ze een (donker)groene kleur krijgen.
Afhankelijk van de rassen die gebruikt zijn om de kip te creëren, kan de groene kleur enorm variëren.
Sommige Groenleggers leggen bijna witte eieren met een groene schijn, terwijl anderen weer donkergroene olijfkleurige eitjes produceren. In sommige gevallen hebben de eieren zelfs een grijsachtige tint.
Hoe Krijg je Donkergroene Eieren?
Sommige kwekers maken er een sport van om een kip te creëren die een zo donker mogelijk ei legt. Ze kruisen dan een Groenlegger met een donkerbruine eierlegger om een diepere, donkerdere tint groen te creëren. En kruisen dan het resultaat nog een keer met een donkerbruine eierlegger om nog donkerder te gaan.
Omgekeerd kan ook, als je een Groenlegger kruist met een blauwe eierlegger om een lichtere eikleur te krijgen.
Als je het eenmaal onder de knie hebt, kan het best leuk zijn om te experimenteren met de eierkleur van een Groenlegger. Hieronder een overzicht hoe de kruisingen werken.
Hoe Krijgt een Ei zijn Kleur?
Genetica bepaalt de kleur van een ei. In het geval van een Groenlegger geeft het hebben van zowel de genen van een blauwe als bruine eierlegger de mogelijkheid om groene eieren te produceren.
Maar hoe werkt dat precies?
Welnu, dan moet je dieper in de eikleurgenetica duiken. Het duurt gemiddeld ongeveer 24 uur voor een ei zich vormt in het lichaam van de hen en wordt gelegd.
Alle eieren zijn wit tijdens de eerste twintig uur van dit proces en pas in de laatste paar uur wordt de kleur aan het ei toegevoegd.
Voor de creatie van een bruin ei wordt het pigment protoporfyrine pas in de laatste twee uur voor de leg aan de eischaal toegevoegd.
De bruine kleur krijgt niet genoeg tijd meer om volledig door de eischaal te dringen, waardoor bruine eieren langs de binnenkant wit blijven.
Anderzijds wordt het pigment oocyanine, dat zorgt voor blauwe eieren, veel vroeger in de reis door de eileider afgezet.
Hierdoor dringt de blauwe kleur volledig door de schaal en zien blauwe eieren zowel langs de binnen- als de buitenkant blauw.
In het geval van de Groenlegger worden de kleuren niet gemixt. Het ei krijgt eerst z’n blauwe kleur en pas later in het proces wordt een bruine pigmentlaag bovenop het blauwe ei gelegd, wat ze een groene kleur geeft.
Wat is het Verschil Tussen Groenleggers en Easter Eggers?
Easter Eggers zijn qua naam iets minder gekend hier dan Groenleggers of Olive Eggers, maar het zijn ook hybride kippen die gekleurde eieren leggen.
Ze zijn ook van dezelfde soort hybride en beide een mix van een kip met het blauwe ei-gen en een kip die bruine eieren legt. Maar wat is dan het verschil?
Wel, niet veel. Easter Eggers kunnen allerlei verschillende kleuren van eieren leggen en de Easter Eggers die de groene of olijfkleurige eieren leggen noemen we Groenleggers.
Groenleggers zijn dus het type Easter Egger dat groene eieren produceert. Met andere woorden: elke Groenlegger is een Easter Egger, maar het omgekeerde geldt niet.
Persoonlijkheid
Een Groenlegger is over het algemeen vriendelijk en volgzaam. Als zodanig zijn ze geweldige dieren om te houden als je kleine kinderen hebt, ze zijn nooit agressief.
Sommige kippenliefhebbers vergelijken ze zelfs met honden, die je gemakkelijk kan trainen met lekkernijen.
Bovendien zijn het actieve scharrelkippen en houden ze ervan om rond te dwalen. Geef ze daarom steeds voldoende ruimte om rond lopen.
Eierproductie
De olijfgroene eieren die de Groenlegger legt zijn de belangrijkste reden waarom veel kippenliefhebbers ze graag houden. Daarnaast leggen ze wekelijks minimaal drie tot vijf eieren, tussen de 140 en 200 eieren per jaar.
Je kan van Groenleggers verwachten dat ze al vanaf vijf maanden oud prachtige groene eieren leggen en de komende vijf tot acht jaar dit consistent blijven doen. De eieren die ze produceren zijn meestal middelgroot tot groot.
Winterhard
Groenleggers doen het goed in elk klimaat, maar zijn vooral winterhard. Ze zijn een ideaal ras als ze in een omgeving met wisselende seizoenen kunnen leven.
Maar zelfs de gezondste kippen kunnen nog steeds bezwijken aan extreme hitte of kou. Zorg ervoor dat je ze in de zomer altijd voldoende vers water geeft en zorg voor voldoende schaduw.
Hou tijdens de koude wintermaanden de temperatuur in het hok rond of boven het vriespunt. Zorg er ook voor dat je regelmatig controleert of hun niet drinkwater bevroren is. Dit om uitdroging te voorkomen.
Samenvatting
Als je op zoek bent naar vriendelijke en gemakkelijk te houden kippen die prachtige groene eieren leggen, dan zijn Groenleggers de juiste keuze.
Als je meer wilt weten over kippenrassen die gekleurde eieren leggen, bekijk dan ‘Welke Rassen Leggen Groene Gekleurde Eieren?‘.