Cochin Kriel: Alles Over Deze Lieve Tuinkip
De Cochin krielkip is één van de populairste kippenrassen in België en Nederland. Maar opgelet! De meeste kippen die hier op de markt of bij de handelaar simpelweg ‘Cochin’ worden genoemd, zijn eigenlijk Cochin krielen.
- Cochinkrielen leggen ongeveer 150 eieren per jaar
- Zeer volgzame en vriendelijke kippen
- Extreem broeds
- Kan niet zo goed tegen hitte
Aangezien de Cochin en Cochin kriel verschillende rassen zijn, zijn de verschillen tussen de twee belangrijk om te weten.
We geven je graag alle info over de Cochin kriel en gaan op het einde van dit artikel ook wat dieper in op de eigenlijke Cochin-kip.
We vallen al meteen met de deur in huis en laten je de Cochin naast de Cochin kriel zien:
Het verschil is nogal duidelijk!
Cochin kippen zijn groot, heel groot, terwijl Cochin krielen een heel stuk kleiner zijn. Een Cochin kriel weegt tussen de 500 -700 gram terwijl een Cochin vijf tot zes kilo kan wegen!
Er wordt daarom vaak gedacht dat Cochin krielen simpelweg de krielversie zijn van de Cochin, maar dat klopt niet. De Cochin kriel heeft geen groethoender-evenknie, beide rassen staan dus volledig los van elkaar.
Ze delen dus gewoon dezelfde naam maar, naast hun grootte, delen ze ook verschillende uiterlijke kenmerken, wat de verwarring alleen maar kan doen toenemen.
In dit artikel bespreken we voornamelijk de Cochin kriel, deze is het populairst en wordt het vaakst gehouden. Later komen we nog terug op de Cochin, maar wil je al meteen verder lezen, klik dan hier.
Uiterlijk Cochin Kriel
De Cochin kriel, ook bekend als de Pekin Bantam, is een verbluffend krielras met een opvallend uiterlijk dat ze immens populair maakt bij kippenhouders wereldwijd.
Deze kleine kippen hebben een onmiskenbare charme, gekenmerkt door hun compacte lichaamsbouw en pluizige verenkleed.
Cochin krielen zijn kleine kippen. Hanen wegen meestal tussen de 700 gram en 900 gram, terwijl de hennen iets lichter zijn, met een gewicht van ongeveer 600 gram tot 800 gram.
Ondanks hun geringe formaat stralen Cochin krielen een zekere majesteit uit, vooral door hun prachtige verenkleed en ronde vorm.
Het verenkleed van de Cochin kriel is een van de meest opvallende kenmerken. Ze zijn rijkelijk bevederd over het ganse lichaam, tot aan de poten toe. Afhankelijk van de kweker, kunnen de poten licht of net heel zwaar bevederd zijn.
Deze kippen komen voor in een breed scala aan kleuren, variërend van zwart en wit tot blauw, buff, lavendel en meer, en fokkers werken voortdurend aan nieuwe kleurvariaties.
Cochin krielen hebben een vrij ronde vorm, met een compact lichaam dat compact. Hun houding helt vaak iets naar voren, waarbij het hoofd iets lager ligt dan hun bolle staartveren.
Het hoofd draagt een enkelvoudige kam.
Verzorging Cochin Kriel
Cochin krielen zijn over het algemeen gemakkelijk te houden en zijn geweldig om te houden, zeker als je kinderen hebt. Ze zijn enorm schattig en lief en worden vaak gehouden als ’tuinhuisdier’.
Ze hebben echter een paar specifieke zorgpunten waar je je bewust van moet zijn om hun welzijn te garanderen.
Droge Ren en Omgeving
Cochin krielen hebben een hekel aan vochtigheid vanwege hun zware bevedering aan de poten. Zorg ervoor dat hun kippenren goed zo goed als mogelijk droog blijft. Installeer je kippenren in het droogste hoekje van de tuin, gebruik houtsnippers bij overvloedige regenval of overdek de ren.
Vervang regelmatig de bodembedekking om vochtophoping te voorkomen en creëer zo een comfortabele en droge leefomgeving voor je kippen.
Zorg er ook voor dat ze niet in hun eigen uitwerpselen moeten rondscharrelen. Deze blijven plakken in de bevederde poten en kunnen schimmels en ziektes veroorzaken.
Dit geldt trouwens voor alle kippenrassen met zwaar bevederde poten. Zij hebben, meer dan gewone legkippen, nood aan een droge en schone ren.
Onderhoud van Veren
Controleer de bevedering op de poten van je Cochinkrielen regelmatig. Knip te lange veren af om te voorkomen dat ze vuil en vocht vasthouden.
Controleer ook regelmatig op tekenen vuil of letsels, zoals bumblefoot of schimmels, en neem passende maatregelen.
Voorkom Overgewicht
Cochin krielen hebben de neiging om gemakkelijker overgewicht te krijgen dan andere kippenrassen vanwege hun minder actieve persoonlijkheid.
Beperk tafelrestjes en traktaties met een hoog caloriegehalte en zorg ervoor dat ze een uitgebalanceerd dieet krijgen dat is afgestemd op hun persoonlijke behoeften.
Overgewicht kan leiden tot gezondheidsproblemen en een verminderde eiproductie, dus is het belangrijk om hun gewicht onder controle te houden.
Eieren van een Cochinkriel
De legcapaciteiten van Cochin krielen zijn niet hun beste eigenschap, ze hebben het eerder van hun leuke uiterlijk en charme.
Het is belangrijk om mee te geven dat Cochin krielen niet bekend staan als uitstekende legkippen. Als je op zoek bent naar een ras dat je dagelijks een overvloed aan eieren brengt, zijn Cochinkrielen niet de beste keuze. Het is belangrijk dat je je hiervan bewust bent voor je deze lieverds aanschaft.
Over het algemaan legt een Cochin kriel tot 150 eieren per jaar. De eieren zijn klein tot middelgroot van formaat en de kleur is wit of creme.
Dat wil niet zeggen dat ze het ganse jaar door een twee tot drie eieren per week leggen. Neen, een Cochinkriel stopt met leggen wanneer ze broeds is, tijdens de rui, en tijdens de kortste dagen van het jaar.
In sommige periodes zal je dus amper eieren hebben en tijdens andere dan weer een viertal per week.
Broedse Kippen
Een ander kenmerk van Cochin krielen is hun hoge neiging tot broedsheid. Deze kippen zijn uitstekende broeders en hebben de neiging om regelmatig broeds te worden. Dit betekent dat ze graag op hun eieren zitten om ze uit te broeden en kuikens groot te brengen.
Als je niet geïnteresseerd bent in het uitbroeden van eieren, kan de broedsheid van Cochinkrielen een hele uitdaging zijn. Je maakt ze best onmiddellijk broedsaf en ze stoppen vaak met leggen.
Het zijn echter uitstekende moeders en worden zelfs vaak ingezet om kuikens van andere kippen mee op te voeden.
Temperament Cochinkriel
De Cochinkriel staat bekend om zijn vriendelijkheid en zachtaardigheid. Deze kippen hebben een rustig karakter, waardoor ze uitstekende huisdierkippen zijn voor gezinnen met kinderen.
Cochins zijn over het algemeen niet opdringerig of agressief en vertonen zelden territoriaal gedrag. Ze zijn eerder sociaal en genieten van het gezelschap van andere kippen en zelfs andere huisdieren.
Er is echter een nadeel aan dit zachtaardig trekje. Ze stellen zich in de toom vaak als onderdanig op en staan daarom meestal onderaan in de pikorde.
Zet Cochinkrielen daarom best niet samen met dominante rassen zoals Wyandottes of Rhode Island Reds. Doe op voorhand research of vraag na bij de kweker of een Cochin in jouw toom een goede keuze is.
Verschillen Tussen Cochin en Cochinkriel
We hadden beloofd om nog even terug te komen op de Cochin kip.
In tegenstelling tot de Cochinkriel staat de Cochin bekend als één van de grootste kippenrassen. Ze wegen tussen de 5.5 en 7 kilo. Als je weet dat een gewone legkip rond de 3 kilo weegt, kan je je er al iets bij voorstellen.
Behalve hun grootte, komen ze in veel kenmerken overeen met de Cochinkriel. We overlopen even:
Hier zijn enkele dingen die u moet weten over de Cochin-kip:
- Cochin-kippen leggen ongeveer 150 eieren per jaar
- Zwaar bevederd Chinees ras
- Zeer volgzame en vriendelijke kippen
- Extreem broeds
- Kan niet zo goed tegen hitte
De bevedering, het lieve karakter en de broedsheid hebben ze alvast gemeen. Ook kunnen Cochin kippen niet goed tegen vochtige omgevingen en zijn ze vatbaar voor overgewicht.
De verwarring kan dus logisch zijn, maar naast het verschil in grootte kan je niet naast kijken.
Tenslotte
De Cochin kriel biedt, met zijn majestueuze voorkomen en zachtaardige temperament, een interessante toevoeging aan elke toom. Of je de indrukwekkend grote standaard Cochin verkiest of toch eerder de schattige Cochin kriel, deze kippen zullen je zeker kunnen fascineren.
Hoewel Cochins niet bekend staan als de meest productieve legkippen, compenseren ze dit ruimschoots met hun rustige aard, sociale karakter en charme.
Met dank aan @hensonoxney (IG) voor de foto’s via Chickenfans. Kweker van zeldzame rassen en groot kippenliefhebber!