Eten

Beste Eiwitten Voor Kippen: Meelwormen En Andere Supplementen

Door Kippen.be Redactie

Kippen.be wordt gesteund door z’n lezers. Wanneer je via onze links een aankoop doet, kunnen we hierop een commissie verdienen. Meer informatie hierover op onze ‘Privacybeleid‘ en ‘Disclaimer‘ pagina.

Eiwitten zijn cruciaal voor de gezondheid, groei, ontwikkeling van de veren en het algehele welzijn van een kip. Het lichaam van een kip bestaat voor 65-70% uit water en voor 20-35% uit eiwit. Deze eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren, de bouwstenen die ze in leven houden.

We bespreken hoeveel eiwitten kippen nodig hebben en wat goede en slechte eiwitbronnen zijn. We kijken ook naar de belangrijkste aminozuren voor kippen. Ook bespreken we de eiwitbehoefte tijdens de rui, welke eiwitsupplementen je best kunt geven en de risico’s van een te veel aan eiwit.

TE ONTHOUDEN
  • Eiwitten zijn een essentieel onderdeel van de voeding van een kip
  • Kuikens hebben meer eiwitten nodig om te groeien
  • Kippen hebben meer eiwitten nodig tijdens de rui
  • Methionine is het belangrijkste aminozuur
  • Meelwormen & larven van de Black Soldier Fly zijn een goede bron van eiwitten

Waarom Hebben Kippen Eiwitten Nodig?

Kippen hebben om verschillende redenen eiwitten nodig:

  • Groei & Ontwikkeling : eiwitten zijn essentiële bouwstenen van spieren, botten en veren. Eiwitten zijn essentieel voor het opgroeien van kuikens.
  • Eieren leggen : sommige eiwitten komen in de vorm van hormonen die essentieel zijn voor de voortplanting. Het follikelstimulerend hormoon (FSH) speelt bijvoorbeeld een cruciale rol bij de ontwikkeling van ovariële follikels bij kippen.
  • Herstel : eiwitten zijn nodig voor het herstel en de ontwikkeling van de lichaamscellen, weefsels en organen van een kip
  • Immuunsysteem : sommige eiwitten vormen enzymen die cruciaal zijn bij de verwerking van antigenen, de opbouw van immuuncellen, de productie van antilichamen en ontstekingsreacties
  • Energiebron : eiwitten kunnen worden afgebroken door het spijsverteringsstelsel en worden gebruikt voor energieproductie, net als vetten en koolhydraten in het voer van de kip

We geven hieronder alvast een paar voorbeelde van de beste en meest gekende eiwitbronnen voor kippen, namelijk gedroogde meelwormen en larven van de black soldier fly (zwarte soldaatvlieg).

Een uitgebalanceerd dieet verrijkt met eiwitten, met name aminozuren, is cruciaal voor de groei, de gezondheid en het algehele welzijn van je kippen. Zonder voldoende eiwitopname kunnen kippen last krijgen van groeiachterstand, slechte leg, ziekten en andere gezondheidsproblemen.

Veel mensen eten eieren en kippenvlees omdat ze een rijke bron van eiwitten zijn.

een aantal gekleurde kippeneieren in een legnest

Hoeveel Eiwit Hebben Kippen Nodig?

Hoeveel eiwit kippen nodig hebben, hangt vooral af van hun leeftijd en doel:

  • Leeftijd : kuikens hebben meer eiwit nodig om snel te groeien en spieren te ontwikkelen. Volgroeide volwassen kippen hebben alleen eiwit nodig voor onderhoud.
  • Type : leghennen hebben eiwitten nodig om eierschalen te vormen, die voornamelijk uit eiwitten bestaan. Vleeskippen hebben eiwitten nodig voor groei en spieropbouw.

Deze tabel laat zien hoeveel eiwitten kippen dagelijks nodig hebben:

TypeFaseLeeftijd (in weken)Eiwit
LegkipKuiken1-420%
LegkipGroeiend5-1019%
LegkipVlak voor eerste ei11-1616%
LegkipVolwassen>1717-19%
VleeskipKuiken1-323-34%
VleeskipGroeiend3-620-21%
VleeskipVolwassen>618-19%
HaanKuiken1-418-19%
HaanGroeiend5-1615-16.5%
HaanVolwassen23-65+14-16%

Het probleem met commercieel kippenvoer is dat veel slechts 15% eiwit of minder bevatten. Omdat eiwit zo duur is, bieden fabrikanten alleen het absolute minimum aan in hun voeding.

Als je jouw kippen een optimaal eiwitgehalte wilt geven, is het nodig om hun voeding aan te vullen met eiwitsupplementen. Dit is vooral belangrijk bij scharrelkippen, die hun voeding niet alleen uit commercieel voer krijgen.

Wanneer Kippen Extra Eiwitsupplementen Geven?

Eiwit is altijd een essentieel onderdeel van het dieet van een kip, maar bepaalde omstandigheden vereisen extra eiwit:

  • Rui: Tijdens de rui vallen veren af ​​en ontwikkelen zich nieuwe veren, waarvoor een grotere hoeveelheid eiwit nodig is [Gunawardana et al. in 2008].
  • Ziekte: tijdens ziekte eten kippen minder omdat hun lichaam last heeft van stress en fysiologische veranderingen. Het verstrekken van eiwitrijk voedsel met essentiële aminozuren kan het evenwicht herstellen en het immuunsysteem ten goede komen door de hormoonstroom te reguleren.
  • Hittestress: kippen eten minder tijdens hittestress, wat gevolgen kan hebben voor het leggen van eieren en de gezondheid. Door hen een eiwitrijk, caloriearm dieet te geven, kunnen hun lichaamsmassa en bloedplasma verbeteren, waardoor hun antioxidantenniveaus en immuunsysteem worden verhoogd. [Qaid en Al-Garadi, 2021; Attia en Hassan, 2017]

Eiwitgehalte in Kippenvoer en Snacks

Om de eiwitsuppletie een boost te geven, kunnen er voldoende voedingsmiddelen worden gegeven. Deze tabel geeft een overzicht van het eiwitgehalte van gangbare voedselbronnen.

VoedselbronTypeHoeveelheid Eiwit
EierenDierlijk11-12%
Levende meelwormenInsect18-22%
Gedroogde meelwormenInsect50-55%
InsectenInsect10-25%
LinzenPlantaardig26%
PompoenzadenPlantaardig17-19%
WaterkeverInsect 18-20%
KrekelInsect12-15%
SprinkhaanInsect18-23%
VisvoerPlantaardig55-60%
KoolzaadPlantaardig36%
Zonnebloem pittenPlantaardig28-32%
Black soldier flyInsect50-55%

Niet alle eiwitten worden echter gelijk gemaakt. Ze hebben allemaal hun specifieke aminozuurprofielen. Sommige zijn meer geschikt voor kippen dan andere.

Plantaardige Eiwitbronnen in Kippenvoer

Er zijn veel eiwitbronnen die geschikt zijn voor kippenvoer. Deze eiwitten leveren essentiële aminozuren, de bouwstenen van eiwitten. Eiwitbronnen hebben echter allemaal verschillende aminozuurprofielen.

Bronnen van eiwitten in kippenvoer zijn onder andere:

  • Sojabonen: de meest voorkomende bron in de VS voor pluimveevoer; producenten zijn op zoek naar alternatieve eiwitbronnen vanwege de kosten en beschikbaarheid. [ informatiecentrum sojabonen ]
  • Koolzaad : een food-grade versie van raapzaadolie met een laag gehalte aan erucazuur en als zodanig een geschikte vervanging voor sojameel in pluimveevoeders
  • Velderwten : bevatten 20-30% eiwit, maar het is een groente met een laag methioninegehalte, een essentieel aminozuur voor eierlagen; kan sojabonen niet volledig vervangen
  • Lijnzaad : een voedingssupplement dat wordt gebruikt om eieren te verrijken met omega-3-vetzuren. Lijnzaad bevat 26% eiwit, maar als je te veel van geeft, gaan eieren raar smaken.
  • Zonnebloemzaad : zonnebloemolie en hele zaden bevatten veel eiwitten maar weinig aminozuur lysine, essentieel voor de productie van eieren en tijdens de rui; te veel zonnebloempitten leveren bleke dooiers op
  • Lupinen : bevatten tot 44% eiwit, maar het aminozuurprofiel is niet geschikt voor pluimveevoeders en kippen hebben extra aminozuursupplementen nodig

Andere bronnen zijn katoenzaad, linzen, zeewier, alfalfa en peulvruchten.

een kip een gedroogde meelwormen, een goede bron van eiwitten voor kippen

Sojabonen in Kippenvoer

Sojabonen zijn altijd de de facto standaard geweest voor eiwitten in pluimvee. Het bevat meer dan 45% ruw eiwit met alle essentiële aminozuren. Bovendien bevat het ook veel linolzuur, een gezond omega-6-vetzuur.

Door de grote vraag en de prijs zoeken pluimveehouders naar allerlei alternatieven om soja in kippenvoer te vervangen. Afgezien van de beschikbaarheid zijn er ook enkele zorgen over gezondheid en veiligheid.

Glyfosaat in GM-Sojabonen

Meer dan 90% van de soja die in de VS wordt geproduceerd, is sinds 1996 genetisch gemodificeerd (GM) om het glyfosaat in Roundup, een veelgebruikt herbicide, te weerstaan. Glyfosaat is nu in veel landen en staten verboden vanwege het mogelijke verband met kanker.

In de loop der jaren is onkruid resistent geworden tegen Roundup. Studies hebben nu aangetoond dat glyfosaattolerante ggo-sojabonen hoge residuen van glyfosaat bevatten. [ T. Bohn et al. ]

Dierlijke eiwitbronnen in kippenvoer (gewervelde dieren)

Plantaardige eiwitbronnen zijn commercieel interessant omdat ze kosteneffectief zijn. Veel dierlijke eiwitbronnen hebben echter geschiktere aminozuurprofielen:

  • Vis : hoogwaardige eiwitbron gemaakt van restanten uit de visindustrie; te veel vis kan resulteren in vreemd smakende eieren
  • Ontbonden veren : ontbonden veren van geslacht pluimvee bevatten ongeveer 80% eiwit en worden gebruikt als vervanging voor sojabonen
  • Vlees : een hoogwaardige eiwitbron met een uitstekend aminozuurprofiel; verwerkt afvalvlees van rundvlees, varkensvlees en gevogelte wordt gebruikt in voer

Op Insecten Gebaseerde Eiwitbronnen in Kippenvoer

Naast dierlijke bijproducten en plantaardige eiwitbronnen kijken steeds meer onderzoekers naar insecten en wormen.

Enkele veel voorkomende alternatieve eiwitbronnen voor insecten zijn:

  • meelworm : larven van zwartkopkevers met 18-22% eiwit, 53-55% wanneer gedroogd
  • zwarte soldaatvlieglarven : larven van zwarte soldaatvliegen (black soldier fly) met 50-55% eiwit
  • huisvlieglarven : larven van de gewone zwart/grijze vlieg
  • sprinkhaan : sprinkhaanmeel bevat ongeveer 18-23% eiwit
  • Krekels : krekels bevatten ongeveer 12-15% eiwit

De twee meest voorkomende soorten op de markt zijn meelwormen en zwarte soldaatvlieglarven (black soldier fly).

Meelwormen

Gedroogde meelwormen bevatten 50-55% ruw eiwit. Ze bevatten alle essentiële aminozuren voor kippen.

Of ze sojameel in kippenvoer kunnen vervangen, staat nog ter discussie. Sommige studies laten geen negatieve effecten zien, en andere rapporteren verhoogde groeiprestaties. 

Het opnemen van meelwormen bij 5-10% van het dieet is vergelijkbaar met sojabonen, maar een opnamepercentage van 15% kan een negatieve invloed hebben op de groei. [Hong et al., 2020; Selaledi et al.]

Kippen die met meelwormen werden gevoerd, hadden naar verluidt sappig en zacht vlees [Khan et al. 2018]. Bovendien verbetert het toevoegen van meelwormen aan het dieet van kippen de effectiviteit van het voergebruik en de groeisnelheid [Hussain et al. 2017].

Larven van de Zwarte Soldaatvlieg (black soldier fly)

Vanwege het hoge eiwitgehalte is black soldier fly (BSF) een van de belangrijkste insectenmaaltijden (Dabbou et al. 2018), waardoor het een geschikt alternatief is voor sojameel als eiwitbron (Nonigopal 2021). De ontwikkeling, de vleeskwaliteit, de algehele gezondheid en de karkasopbrengst van kippen werden allemaal verbeterd door 5 tot 19 % BSF te voeren (Schiavone et al. 2019).

Black Soldier Flies zetten dierlijke mest om in hoogwaardige, eiwit- en vetrijke producten die kunnen worden gebruikt als alternatieve eiwitbron in pluimveevoeders voor gebruik in diervoeding (Veldkamp et al. 2012). De larven bevatten ook antimicrobiële (Müller et al. 2017) peptiden.

Over het algemeen kunnen black soldier flies worden gebruikt als een gedeeltelijke of volledige vervanging van traditionele eiwitbronnen zoals vis en sojameel in kippenvoer (Ahmed et al., 2023).

Plantaardig Versus Vlees Versus Insecten

Hoewel alle eiwitten in planten, dieren en insecten uit aminozuren bestaan, ligt het belangrijkste verschil in hun aminozuurprofielen.

Dierlijke en insecteneiwitten zijn uitgebalanceerd en bevatten alle essentiële aminozuren. Planten missen sommige soorten aminozuren en hebben lagere concentraties. Aan de andere kant zijn planten rijk aan vezels, mineralen en antioxidanten.

Alleen soja-eiwitpoeder wordt als volledig beschouwd. Het bevat het hoogste eiwitgehalte, bijzonder rijk aan essentiële aminozuurprofielen die nodig zijn voor kippen.

Hoewel het eiwitgehalte consistent is in vlees en planten, kan het sterk variëren in insecten. Het eiwitgehalte van insecten verschilt op basis van het substraat waarop ze zijn gekweekt en de levensfase van het insect. De eiwitsamenstelling van een volwassen vlieg verschilt van die van zijn larven.

Eiwitbehoefte voor kippen tijdens rui

Tijdens de rui vervangen kippen hun oude veren door nieuwe. Tijdens dit proces verliest hun lichaam lichaamsvet en botdichtheid, en hun immuunsysteem kan verzwakken, maar hun eiwitmetabolisme neemt toe.

Eiwit is cruciaal voor kippen tijdens de rui. Het is net zo cruciaal voor kippen tijdens de pre- en post-ruifase als voor kuikens in hun groeispurt. [Anwar et al. 2012]

Hoe zit het met de eieren

Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat extra eiwitsupplementen, vooral essentiële aminozuren, het leggen van eieren kunnen verbeteren en de negatieve effecten van rui kunnen verminderen. Het verhogen van het eiwitgehalte verbetert de kwaliteit en de hoeveelheid eieren.

Van alle aminozuren is methionine de meest essentiële tijdens de rui. Toch missen veel leghennen doorgaans methionine. Naast methionine is lysine ook cruciaal tijdens de rui. Kippen met extra L-carnitine in hun voeding, een derivaat van lysine en methionine, hebben beduidend zwaardere eieren. [Bunchasak en Silapasorn, 2005; Arslan 2006].

Whey- en BCAA-supplementen voor kippen

Als je ooit naar de sportschool bent geweest, heb je waarschijnlijk schabben gezien vol met Whey- en BCAA-eiwitsupplementen die je kan kopen.

BCAA-supplementen zijn vertakte aminozuren en bevatten drie aminozuren die essentieel zijn voor de mens: leucine, isoleucine en valine. Hoewel het essentiële aminozuren zijn, zijn geen van deze aminozuren beperkend voor vleeskippen.

BCAA-suppletie wordt in de literatuur beschreven voor leghennen die een zeer eiwitarm dieet volgen en lijden aan ondervoeding. Dit is vooral belangrijk voor kuikens van dag 1 tot 21 na het uitkomen.

Wei-eiwitpoeder bevat meer BCAA’s dan plantaardige poeders, omdat het een puur eiwit is dat wordt verkregen uit melk na stremmen. In vergelijking met soja, vlees en tarwe bevat whey-eiwit grotere hoeveelheden BCAA’s [Gangurde et al. 2011].

Belangrijkste Aminozuren voor Kippen

Voor de mens zijn er negen essentiële aminozuren die we via onze voeding binnen moeten krijgen. Dit zijn histidine, isoleucine, leucine, lysine, methionine, fenylalanine, threonine, tryptofaan en valine. Ons lichaam kan alle andere niet-essentiële aminozuren maken.

Voor gevogelte moeten tien aminozuren in de voeding worden opgenomen voor maximale prestaties: dezelfde negen als we nodig hebben, plus arginine.

Lysine en methionine zijn de belangrijkste aminozuren, terwijl threonine het derde beperkende aminozuur is. Cysteïne en tyrosine worden herkend als semi-essentiële aminozuren. Glycine en serine zijn de niet-essentiële beperkende aminozuren in het pluimveedieet.

Methionine

Methionine is een essentieel aminozuur voor de groei van pluimvee en is betrokken bij spieropbouw, verensynthese en eiwitsynthese. Het speelt een sleutelrol bij DNA-methylatie, een biochemisch proces dat miljarden keren in elke cel van het kippenlichaam plaatsvindt om genexpressie te reguleren.

Adequate niveaus van methionine zijn belangrijk voor optimale groeiprestaties en om buikvet te verminderen bij vleeskippen. Methionine is een van de vier zwavelaminozuren die de nadelige effecten van hittestress en hoge temperaturen kunnen verlichten (de andere zijn cysteïne, homocysteïne en taurine).

Methionine is ook cruciaal voor de veersynthese tijdens de rui . Kippenveren bestaan ​​voornamelijk uit keratine, een vezelachtig eiwit dat sterk, flexibel en duurzaam is. Methionine is een belangrijk onderdeel van keratine en is essentieel voor het vormen van chemische disulfidebindingen die de schacht van de veer versterken.

Lysine

Lysine is een essentieel aminozuur dat belangrijk is voor de groei, het herstel en het onderhoud van lichaamsweefsels en de opname van calcium, wat essentieel is voor de gezondheid van de botten en het leggen van eieren.

Toenemende suppletie met lysine, samen met methionine, stimuleert de groei, vooral bij jonge hanen.

Voedingssuppletie van verteerbare lysine en threonine lijkt geen invloed te hebben op de prestaties en eikwaliteit van leghennen.

Threonine

Threonine is een belangrijk aminozuur dat helpt bij de opbouw van eiwitten in het lichaam. Het speelt een belangrijke rol in de darmgezondheid en beschermt het tegen schadelijke ziekteverwekkers.

Het speelt ook een rol bij de vorming van urinezuur. Kippen plassen niet met urinestromen en ze hebben geen blaas. Hun nieren produceren urine met urinezuur, die het lichaam verlaat met uitwerpselen. Als je geïnteresseerd bent in hoe dat werkt, kan je hier een volledig artikel raadplegen.

Risico’s van Te Veel Eiwitten

Hoewel eiwit een essentieel onderdeel is van het dieet van een kip, kan overmatige inname gevaarlijk zijn.

Te veel eiwitsuppletie in kippenvoer kan leiden tot gewichtstoename, nierproblemen en darmafwijkingen. Deze kunnen infectieuze diarree veroorzaken en verschillende andere ziekten veroorzaken.

Kippen die veel eiwitten binnenkrijgen, drinken ook veel meer. Dit kan problemen met vochtig strooisel in het hok veroorzaken en zo ziektes veroorzaken.

Effect op het Lichaam van een Kip

Wanneer kippen te veel eiwitten eten, kan hun lichaam de overvloed aan binnenkomende aminozuren niet opnemen. Als gevolg hiervan moeten de excessen worden gekataboliseerd, wat ammoniak produceert als een schadelijk bijproduct.

De nieren van de kip zetten dit ammoniakafval om in urinezuur, wat in feite de kippenurine is die het lichaam verlaat via uitwerpselen.

Dit proces heeft een negatieve invloed op de metabole homeostase van de kip, kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen en verhoogt het risico op epidemieën van klinische necrotische enteritis veroorzaakt door C. perfringens.

Eiwitsuppletie in Geval van Ziekte

Als een kip ziek wordt, eet deze minder terwijl het lichaam fysiologische veranderingen ondergaat. Het voeren van een eiwitverrijkte supplementen met een hoge dichtheid en essentiële aminozuren kan helpen om aan de verhoogde behoeften van het lichaam tijdens ziekte te voldoen.

In het geval van een uitbraak kan het gunstig zijn om de eiwitinname tijdelijk via voeding te verhogen of op zijn minst binnen de voorgestelde niveaus te houden. Eiwit reguleert hormonen zoals insuline en glucagon die het immuunsysteem beïnvloeden en het vermogen om ziekten te bestrijden verbeteren.

Meer eiwitten is echter niet altijd de beste keuze. In sommige gevallen kan een eiwitrijk dieet de progressie van bepaalde ziekten, zoals necrotische enteritis, bij kippen verergeren. Overmatig eiwit leidt tot meer ammoniak dat door de nieren moet worden uitgescheiden.

Eiwitsupplementen voor Kippen – Analyse

Er zijn veel supplementen op de markt. We gaan wat dieper in op wat te verkrijgen is en bespreken ze één voor één.

We beginnen met de meest voorkomende: gedroogde meelwormen.

Meelwormen

Gedroogde meelwormen bevatten 50-55% eiwit, wat geweldig is. Het is ook op insecten gebaseerd en heeft een goed aminozuurprofiel.

Meelwormen kunnen dienen als aanvulling of speciale beloning voor de toom in tijden dat ze baat kunnen hebben bij een extra boost.

Hoewel ze een uitstekende eiwitbron zijn, is de Black Soldier Fly zelfs nog beter omdat het verschillende andere gezonde micronutriënten bevat die meelwormen missen.

Een andere vraag is of meelwormen sojameel in het kippendieet kunnen vervangen.

Verschillende onderzoekers hebben verschillende standpunten over meelwormlarven (MWL) als vervangers voor sojabonen. In het onderzoek had MWL ofwel geen invloed op de ontwikkelingssnelheid en vleeskwaliteit van vleeskippen, ofwel verhoogde het de groeiprestaties zonder enige nadelige invloed op bloedprofielen en karkaskenmerken te vertonen (Hong et al., 2020).

Selaledi et al. (2022) stelden dat incorporatieniveaus van 5 en 10 % van MWL resultaten opleverden die vergelijkbaar zijn met die van sojabonen. De latere auteurs verklaarden ook dat het verhogen van de doses MWL tot wel 15% een negatieve invloed kan hebben op de groei-efficiëntie.

Met meelworm gevoede kippen hadden naar verluidt sappig en zacht vlees (Khan et al. 2018). Bovendien verbetert het toevoegen van MWL aan het dieet van kippen de effectiviteit van het voergebruik en de specifieke groeisnelheid (Hussain et al. 2017).

Black Soldier Fly Larven voor Kippen

Naast vlees is de zwarte soldatenvlieg (black soldier fly) een van de beste eiwitbronnen die je je toom kan geven.

Vanwege het hoge eiwitgehalte is black soldier fly (BSF) een van de belangrijkste en beste insectenmaaltijden (Dabbou et al. 2018), waardoor het een geschikt alternatief is voor sojameel als eiwitbron (Nonigopal 2021). De ontwikkeling, de vleeskwaliteit, de algehele gezondheid en de karkasopbrengst van kippen werden allemaal verbeterd door 5 tot 19 % BSF te voeren (Schiavone et al. 2019).

Het verandert dierlijke mest in hoogwaardige, eiwit- en vetrijke producten die kunnen worden gebruikt als alternatieve eiwitbron in pluimveevoeders voor gebruik in diervoeders (Veldkamp et al. 2012). Naast het eiwitgehalte bevatten de BSF-larven ook antimicrobiële (Müller et al. 2017) peptiden. BSF kan worden gebruikt als een gedeeltelijke of volledige vervanging van traditionele eiwitbronnen zoals vis en sojameel in kippenvoer (Ahmed et al. 2023).

Het aminozuurprofiel is vergelijkbaar met dat van meelwormen en omvat alle essentiële eiwitten. De zwarte soldatenvliegsupplementen lijken iets rijker te zijn aan methionine, het meest prominente aminozuur voor kippen, maar het komt er heel dichtbij. BSF-supplementen bevatten ook een hoger calciumgehalte, dus ze zijn geschikt voor legkippen.

Whey Supplement

Whey eiwitsupplementen zijn razend populair in de sportschool, dus zijn ze ook geschikt om aan je kippen te geven?

Whey is een eiwitproduct dat wordt verkregen uit melk na verwijdering van andere ingrediënten en het poeder bevat ongeveer 80% eiwit. Het is rijk aan alle essentiële en vertakte keten aminozuren (BCAA’s), die van vitaal belang zijn voor een kippenlichaam. Het geneest direct spieren en helpt bij spierontwikkeling.

Whey-supplementen bevat whey en BCAA’s (valine, isoleucine en leucine), die essentieel zijn voor het lichaam. 

Hoewel BCAA’s essentiële aminozuren zijn, zijn er geen in de eerste plaats beperkende aminozuren voor kippen. De meeste waarde komt waarschijnlijk van de methionine en lysine in de wei in plaats van de BCAA’s.

Het supplement bevat ook calciumcarbonaat, wat het interessant maakt voor legkippen tijdens de rui.

Het product wordt gecommercialiseerd voor wild gevogelte, maar kan worden gebruikt als een universeel eiwitsupplement. Het is waarschijnlijk aantrekkelijk voor mensen omdat ze whey en BCAA-supplementen herkennen uit bodybuilding.

Hoewel whey sporen van lactose bevat, kan dit supplement zonder problemen aan het voer van de kip worden toegevoegd. Het is algemeen aanvaard dat whey kan worden toegevoegd aan een vleeskuikendieet, zolang er onbeperkte toegang tot water wordt geboden. 

Whey kan ook als drank worden gegeven in combinatie met 1,8 keer het gewicht in water. (Shariatmadari en Forbes 2005; Pineda-Quiroga et al. 2018; Ashour et al. 2019; Greenhalgh et al. 2022)

Whey is een premium supplement voor zowel mensen als kippen. Je toom zal echter waarschijnlijk niet zo dol zijn op whey als op meelwormen of gedroogde vliegenlarven.

Veel Gestelde Vragen

Hebben kippen tijdens de rui extra calcium of eiwti nodig?

Calcium en eiwit zijn beide belangrijk voor legkippen, maar eiwit is belangrijker tijdens de ruifase en calcium is belangrijker tijdens de legfase. Eiwit is ook cruciaal in de pre- en post-rui-fasen.

Is sojameel een goede eiwitbron voor pluimvee?

Sojabonenmeel is een uitstekende voedzame eiwitbron met een uitstekend aminozuurprofiel dat geschikt is voor gevogelte. 
Studies hebben echter aangetoond dat ggo-sojabonen glyfosaatresiduen bevatten, dus steeds meer mensen zoeken naar biologische soja of alternatieve eiwitbronnen.

Kan je kippen eiwitsupplementen voor mensen geven?

Eiwitsupplementen voor algemeen gebruik, zoals whey, kunnen aan kippen worden gegeven, maar kippen hebben andere aminozuurbehoeften dan mensen. Kippen hebben eiwitbronnen nodig die rijk zijn aan methionine en lysine. Een betere keuze zijn meelwormen of gedroogde vlievenlarven.

share
Kippen.be Redactie

De kippen.be redactie bestaat uit Kat, hoofdredacteur, en Nick, die samenwerkt met pluimvee specialisten en dierenartsen in het veld.

Lees Ook

een feed-o-matic trapvoederbak
Hoe Laat Je Kippen Wennen Aan Een Trapvoederbak?
20 juni, 2024
FEEDOMATIC trapvoederbak
Feed-O-Matic Automatische Trapvoederbak: Review (2024)
19 juni, 2024
Hollywood Celebrities Die Kippen Houden
18 mei, 2024
een brinsea broedmachine
Brinsea Broedmachines: Review (2024)
10 april, 2024
de chickcozy broedmachine
Chickcozy Broedmachine: Review (2024)
3 april, 2024

Meer Artikels

een kip eet een handvol gedroogde meelwormen, een goede bron van eiwitten
Beste Eiwitten Voor Kippen: Meelwormen En Andere Supplementen
20 augustus, 2023

Vers van de pers

een feed-o-matic trapvoederbak
Hoe Laat Je Kippen Wennen Aan Een Trapvoederbak?
20 augustus, 2023
FEEDOMATIC trapvoederbak
Feed-O-Matic Automatische Trapvoederbak: Review (2024)
20 augustus, 2023
een nestera kippenhok
Nestera Kippenhokken: Review (2024)
20 augustus, 2023
Hollywood Celebrities Die Kippen Houden
20 augustus, 2023
een brinsea broedmachine
Brinsea Broedmachines: Review (2024)
20 augustus, 2023