Bescherm Je Kippen Tegen Vossen En Marters
Kippen.be wordt gesteund door z’n lezers. Wanneer je via onze links een aankoop doet, kunnen we hierop een commissie verdienen. Meer informatie hierover op onze ‘Privacybeleid‘ en ‘Disclaimer‘ pagina.
Het plotseling verliezen van je kippen aan een vos of marter is een nachtmerrie voor elke kippenhouder. Stel je voor dat je op een ochtend ontdekt dat al je kippen slachtoffer zijn geworden van een nachtelijke aanval.
We bekijken hoe je aanpassingen kan doen aan je hok en kippenren om je toom zo veilig mogelijk te houden.
Vaakst Voorkomende Vijanden van Kippen
De grootste vijand van je kippen hangt voor het grootste deel af van waar je woont. Allen hebben ze andere jachtmethodes en stem je de beveiliging af op het roofdier dat bij jou het grootste risico vormt.
Over het algemeen behoren volgende dieren tot de grootste vijanden van de kip:
- Vossen: Vossen zijn misschien wel de meest bekende predatoren van kippen. Ze zijn sluw en slaan zowel ’s nachts als overdag toe. Vossen kunnen over hoge hekken springen of onder omheiningen graven.
- Marters (inclusief steenmarters): Marters kruipen door kleine openingen om toegang te krijgen tot het kippenhok. Ze zijn vooral ’s nachts actief en kunnen aanzienlijke schade aanrichten, niet alleen aan je kippen maar ook aan bijvoorbeel je wagen.
- Roofvogels: Overdag kunnen roofvogels zoals buizerds een bedreiging vormen voor kippen. Ze slaan toe vanuit de lucht, vaak zonder waarschuwing.
- Honden en katten: Hoewel er meestal geen probleem is om huisdieren samen met kippen te houden, zullen sommige honden of katten ook jagen op kippen, zeker als ze hun gezelschap niet gewend zijn.
- Wasberen: Hoewel deze dieren voornamelijk voorkomen in Noord-Amerika, duiken ze sinds kort ook in onze regionen vaker op. Ze zijn nachtactief en zeer behendig. Wasberen kunnen sloten openen en staand gekend om gemakkelijk kippenhokken te kunnen binnendringen.
- Ratten en muizen: Hoewel ze niet direct een groot gevaar vormen voor volwassen kippen, kunnen knaagdieren eieren stelen en zijn ze gevaarlijk voor kuikens.
Bescherm je Kippen Tegen Roofdieren
Kippen houden draait niet alleen om de dagelijkse hoeveelheid verse eitjes die ze je brengen, maar ook om deze dieren een veilige thuis en bescherming te bieden.
Het idee dat een roofdier zomaar de kippenren kan binnendringen is jammer genoeg realiteit voor vele kippenhouders.
Maar, met de juiste kennis en aanpassingen kan je jouw kippen de bescherming geven die ze verdienen. We overlopen per roofdier wat je kan doen om een drama te voorkomen.
Bescherm je Kippen Tegen Marters
Om je kippen te beschermen tegen behendige (steen)marters of bunzingen, is een goed beveiligd nachthok cruciaal.
Marters zijn actief zodra het donker wordt wat het iets makkelijker maakt je kippen te beschermen, gezien die ’s nachts in het hok zitten.
Zorg ervoor dat het hok ’s avonds goed afgesloten is, dit kan handmatig of met een automatisch kippenhokdeurtje.
Zorg er ook voor dat eventuele ventilatiegaten in het kippenhok zijn afgeschermd met gaas dat niet kapot gebeten kan worden. Vergeet niet, elke kleine opening in het hok kan genoeg zijn voor een steenmarter.
Steenmarters zijn in heel België en Nederland te vinden en kunnen net als vossen, indrukwekkend graven. Een ondoordringbare bodem, zoals gegoten beton, zal voorkomen dat ze zich een weg naar binnen graven.
Overweeg eventueel ook een omheining met nertsengaas met een maaswijdte van minder dan 1,5 cm. Dit fijne gaas maakt het niet alleen moeilijk voor marters om op te klimmen, maar houdt ook andere kleine roofdieren buiten.
Kort samengevat:
- Zorg dat het kippenhok elke avond wordt afgesloten
- Hou rekening met graaf- en klimvermogen van de marter bij bouw van je ren
- Omring je ren met nertsengaas en overweeg de aankoop van een ultrasoon apparaat
Geen ingewikkelde installatie nodig
Shop met 15% korting via de ‘Bekijk’ knop
Bescherm je Kippen Tegen Vossen
Kippenhouders weten als geen ander hoe listig vossen kunnen zijn.
Maak de omheining van je kippenren minstens 1,8 meter hoog, met een bovenkant die naar buiten helt. Dit maakt het voor een vos moeilijker om over de omheining te klimmen.
Overweeg ook om de omheining minstens 30 centimeter diep in te graven zodat de vos zich niet onder de omheining kan graven.
Ook vossen jagen vooral ’s nachts. Zorg ook hier voor een afgesloten kippenhok. Sluit het deurtje en zorg ervoor dat eventuele ramen niet kunnen geopend worden.
Vossen houden niet van veel licht. Verlichting met bewegingssensoren kan zeker helpen de vos op afstand te houden. Heb je een hond? Laat dan je hond regelmatig plassen rond de kippenren of rondom je tuin om vossen af te stoten.
Kort samengevat:
- Installeer een hoge omheining van minstens 1.8m
- Zorg dat het kippenhok is afgesloten ’s nachts
- Graaf de omheining bij voorkeur minstens 30 cm in
- Voorzie een ultrasoon afschrikapparaat
Geen ingewikkelde installatie nodig
Shop met 15% korting via de ‘Bekijk’ knop
Bescherm je Kippen Tegen Roofvogels
Je kippen beschermen tegen de scherpe klauwen van roofvogels lijkt een logische taak, maar vereist toch zorgvuldige voorbereiding.
Roofvogels gaan vanuit de lucht op zoek naar een makkelijke prooi en zullen onverwacht toeslaan.
Begin met het overdekken van de kippenren met stevig gaas of netten. Dit vormt een fysieke barrière die voorkomt dat roofvogels toegang krijgen tot de ren.
Voorzie daarnaast enkele schuilplaatsen binnen de ren waar je kippen zich snel kunnen verstoppen bij gevaar. Dit kunnen struiken zijn, overdekte schuilhokjes of dichte begroeiing.
Die schuilplaatsen bieden niet alleen bescherming, maar geven je kippen ook een gevoel van veiligheid.
Kort samengevat:
- Overdek de ren met gaas of een net
- Voorzie overdekte schuilplaatsen
Bescherm je Kippen Tegen Honden en Katten
Huisdieren zullen nog steeds vaak reageren vanuit hun jachtinstinct en vormen daardoor een reële bedreiging voor je kippen. Of het nu om je eigen huisdier gaat of dat van kennissen of buren, je neemt best het zekere voor het onzekere zodat je kippen niet het onderspit moeten delven.
Een stevige omheining rond het kippenhok is een must, zodat honden en katten zich niet zomaar in de ren kunnen begeven. Als je daarenboven de omheining ook ingraaft, zal je honden ontmoedigen om te beginnen graven.
Maar op zich hoeven katten, honden en kippen geen vijanden van elkaar te zijn als ze maar aan elkaars gezelschap zijn gewend.
Leer je hond of kat dat kippen geen speelgoed zijn of voorzie je kat van een belletje waardoor de kippen horen zodra ze eraan komt. Eens ze elkaar tolereren is er geen nood meer om angst te hebben voor ongewenste aanvallen en kunnen ze gewoon naast elkaar leven.
Hou kuikens wel altijd uit de buurt van je huisdieren!
Kort samengevat:
- Plaats een omheining
- Training en gewenning
- Hou kuikens weg van huisdieren
Bescherm je Kippen Tegen Wasberen
Wasberen zien er misschien schattig uit met hun bandietenmaskertjes, maar ze kunnen een grote bedreiging vormen voor je kippen. Sinds kort komen ze steeds vaker voor in onze regionen, zelfs wij kregen al een wasbeer op bezoek!
Deze slimme opportunisten zijn meesters in het openen van sloten en kunnen een ravage aanrichten eens ze toegang hebben gekregen tot je kippenhok.
Wasberen jagen voornamelijk ’s nachts dus een goed afgesloten en beveiligd hok is een must.
Dit betekent ook dat je sloten plaatst die niet zomaar simpel geopend kunnen worden, zoals een haakje of luikoverslag. Voorzie een heksluiting met kinderslot, een automatische kippenhokdeur, of een grendel.
Ook sloten die een draaiende beweging vereisen zoals een sleutel zijn mogelijk – wasberen zijn slim, maar gelukkig geen slotenmakers.
Zorg er ook voor dat je ren volledig ommuurd is met stevig gaas, zonder zwakke punten of openingen waar deze acrobaten door kunnen breken. Wasberen zijn ook uitstekende klimmers, dus overweeg een soort overkapping te installeren over je buitenren.
Tot slot, minimaliseer de kans dat wasberen interesse tonen in je kippenren door etensresten op te ruimen en voer ’s nachts weg te halen.
Kort samengevat:
- Sluit het kippenhok af met een wasbeer-proof slot
- Overweeg een overkapping
- Haal het voer weg ’s nachts
Geen ingewikkelde installatie nodig
Shop met 15% korting via de ‘Bekijk’ knop
Bescherm je Kippen Tegen Ratten en Muizen
Het goede nieuws is dat knaagdieren zelden tot nooit volwassen kippen zullen aanvallen. Ratten, die van nature kleiner zijn dan volwassen kippen, eten voornamelijk noten, planten en fruit. Hun interesse ligt dus niet bij levende dieren als voedselbron.
Echter, in sommige gevallen kunnen knaagdieren zich wel wagen aan kleinere dieren of insecten. Daarom is het wel belangrijk om extra op te letten als je kuikens hebt.
Daarnaast wil je ratten in de tuin zo veel mogelijk vermijden. Ze brengen ziektes mee, eten het voer en de kippeneieren op en vermenigvuldigen zich in een snel tempo. Voor je het weet zit je met een echte plaag!
Bewaar het kippenvoer in afsluitbare containers en zorg ervoor dat etensresten op het einde van de dag op zijn en haal het kippenvoer uit de ren.
Een andere effectieve truc tegen ratten is om het kippenvoer te mengen met pikante smaakmakers zoals chilivlokken of cayenne peper. Ratten houden niet van de smaak en kippen proeven geen pikant voedsel. Een win win!
Controleer regelmatig op tekenen van ratten, zoals gangen in de ren of knaagschade, zodat je onmiddellijk actie kan ondernemen.
Kort samengevat:
- Bewaar het voer in afsluitbare containers
- Verwijder etensresten en voer ’s avonds uit de ren of investeer in een automatische voederbak
- Voeg een pikante smaakmaker toe aan het voer
Gaat alleen open als kippen op de trede staan
Beschikbaar in verschillende formaten
Afweersystemen Tegen Roofdieren
Een goede beveiliging van de ren en het kippenhok kan je al een heel eind op weg helpen om je kippen veilig te houden. Maar het internet barst ook van slimme gadgets om ongewenste bezoekers op afstand te houden.
Deze zijn effectief, maar er hangt een prijskaartje aan vast. We overlopen kort de vaakst voorkomende.
- Ultrasone verjagers: Deze apparaatjes stoten hoge frequentiegeluiden uit die niet hoorbaar zijn voor mensen, maar wel voor de meeste roofdieren.
- Bewegingsactiverende sproeiers: Deze sproeiers detecteren beweging en sproeien water richting het roofdier. Dit verrassingseffect schrikt stevig af.
- Lichtflitsen: De lichten worden geactiveerd door beweging en bootsen de aanwezigheid van mensen na. Enkel ’s nachts effectief.
- Terror-Eyes ballonnen: Deze grote en opvallende ballonnen zijn zeer doeltreffend om (roof)vogels weg te houden bij je toom.
- Elektrische omheining: Deze omheiningen vormen een effectieve barrière voor grotere roofdieren zoals vossen.
Minimale Vereisten Voor Veilige Kippen
We begrijpen dat sommige maatregelen al wat ingrijpender zijn dan de andere en het is zeker niet nodig om alle punten uit dit artikel op te volgen. Een kippenren 100% roofdierbestendig maken is daarnaast ook een utopie, wees realistisch.
Maar er zijn toch enkele minimum vereisten waar je aan tegemoet zou moeten komen om je kippen veilig te houden.
Ten eerste, zorg je ervoor dat de kippenren afgesloten is zodat er geen enkel roofdier overdag aan je kippen kan.
En ten tweede zorg je voor een afgesloten hok, zodat ze ’s nachts veilig opgesloten zitten.
We geven tot slot nog enkele tips mee hoe je dit best aanpakt:
Gebruik Geen Kippengaas als Omheining
Vertrouw nooit op kippengaas alleen om roofdieren buiten de kippenren te houden. Verschillende roofdieren zoals marters, vossen of wasberen, kunnen door het gaas heen bijten omdat het niet erg dik of sterk is. Zorg voor stevig materiaal, een elektrisch hek kan ook een oplossing zijn.
Graaf de Omheining in
Heb je vossen in de buurt? Dan is het aangeraden om de omheining in te graven. Graaf een geul van 25 tot 30 centimeter diep rondom de kippenren en plaats dan de omheining.
Om kleinere roofdieren buiten te houden, zoals marters en egels, bevestig je best nog extra gaas rondom de omheining.
Dek de Ren Af
Veel roofvogels in de buurt? Dan neem je het zekere voor het onzekere en dek je de ren af. Dit kan met gaas, of een net. Zorg voor struiken of andere begroeïng waar ze zich onder kunnen verstoppen.
Je kan ook de aankoop van een kant-en-klare overdekte kippenren overwegen.
Zorg Ervoor dat je Kippen Niet Buiten Slapen
Kippen zijn ’s nachts het kwetsbaarst, dus zorg er te allen tijde voor dat ze ’s avonds het kippenhok binnen gaan. Je kan ze gemakkelijk trainen om dit te doen, eens ze het gewend zijn zullen ze elke avond uit zichzelf naar binnen gaan.
Zorg voor een Afgesloten Hok
Sluit het kippenhok ’s avonds af of installeer een automatische kippenhokdeur. Zorg ervoor dat geen enkel roofdier het hok kan binnendringen, zoals bij dit Nestera-hok.
Verwijder Voer en Etensresten
Eten trekt ongedierte en roofdieren aan. Neem dit weg en ze zullen niet meer geneigd zijn om op bezoek te komen.
Haal overgebleven etensresten uit de ren, zet het kippenvoer binnen, of overweeg een automatische voederbak te kopen die ’s avonds sluit en bij zonsopgang weer opent.
Tot Slot
Het beschermen van je kippen tegen vossen en marters is een belangrijke taak, maar met de juiste aanpak is het zeker haalbaar.
Door slim te denken en je kippenren en hok goed te beveiligen, kan je sluwe roofdieren een stapje voor blijven.
Als je onze proactieve maatregelen in acht neemt en het hok en de ren beveiligt, het voer opbergt, zorgt dat je kippen binnen slapen, minimaliseer je de risico’s van roofdieren aanzienlijk.
Het vergt misschien wat extra zorg, inspanning en investering, maar je kippen zullen je dankbaar zijn!