Kippen Houden

Chickcozy Broedmachine: Review (2024)

Door Kippen.be Redactie

Kippen.be wordt gesteund door z’n lezers. Wanneer je via onze links een aankoop doet, kunnen we hierop een commissie verdienen. Meer informatie hierover op onze ‘Privacybeleid‘ en ‘Disclaimer‘ pagina.

Als fervente kippenliefhebbers die regelmatig kippeneieren uitbroeden, hebben we onlangs een heleboel broedmachines uitgetest. Eén ervan was de Chickcozy Incubator, die nog maar sinds begin 2024 op de markt is.

We gebruikten de Chickcozy om Cochin kriel eieren uit te broeden. Volg hier onze reis!

In 2024 introduceerde ChickCozy zijn allereerste broedmachine. Als onafhankelijke tester namen we de proef op de som om te zien of het aan onze hoge normen voldoet.

Beginnen doen we door de belangrijkste punten kort te overlopen:

CHICKCOZY BROEDMACHINE

De Chickcozy broedmachine is een zeer scherp geprijsde optie als je op zoek bent naar een plug & play broedmachine van hoge kwaliteit. Het doet al het werk voor je en maakt het uitbroeden van eieren een fluitje van een cent.

Installatie
Gebruiksgemak
Formaat
Geluid
WAAROM KOPEN?
  • Eenvoudige installatie
  • Automatisch eierkeersysteem
  • Plug & play design
  • Ingebouwde schouwlamp
WAAROM VERMIJDEN?
  • Temp display in °F, niet °C
  • Geluid tot 50db
  • Display licht niet op
Chickcozy door
Chickcozy Broedmachine
Volautomatisch en vooraf geïnstalleerd
Te verkrijgen bij Chickcozy

Ontwerp en Capaciteit

De ChickCozy Egg Incubator heeft een modern, compact ontwerp met een doorzichtige koepel waardoor je de eieren gemakkelijk kan observeren.

Hij is niet schreeuwerig of overdreven groot, waardoor de broedmachine in verschillende ruimtes geplaatst kan worden, zonder te veel op te vallen. Het kleurenschema is neutraal, met warme tinten die in de meeste interieurs goed passen.

Slim ontworpen om ruimtebesparend te zijn, biedt de broedmachine plaats aan 25 eieren, wat behoorlijk genereus is voor het formaat.

De cirkelvormige lay-out zorgt ervoor dat alle eieren even toegankelijk zijn voor warmte en vochtigheid, wat essentieel is voor een succesvolle ontwikkeling.

Functies

Deze Chickcozy broedmachine zit boordevol bekende en minder bekende eigenschappen, speciaal voorzien om het jou als kippenhouder zo gemakkelijk mogelijk te maken.

Zeker, de Chickcozy heeft een handige automatische eierkeerder die veel andere broedmachines ook hebben, maar daar blijft het niet bij.

Deze broedmachine geeft een frisse draai aan het broedproces met toevoegingen zoals de ingebouwde schouwlamp en overzichtelijk display.

Maar er is meer:

  • Uitschuifbare waterlade
  • Capaciteit voor 25 eieren
  • Automatische eierkeerder
  • Thermometerhouder
  • Antislipmat
  • Verschuifbare ventilatorkap voor eenvoudige reiniging
  • Ingebouwde schouwlamp
  • Hendel
  • Broedkalenders inbegrepen

Ontwerp van waterlade

Deze functie van de Chickcozy-incubator vereenvoudigt het toevoegen van water om de luchtvochtigheid op het juiste niveau te houden.

De luchtvochtigheid kan worden aangepast door de waterlade uit te trekken en water toe te voegen aan één of meerdere ruimtes.

De waterlade moet tijdens het uitbroeden om de drie of vier dagen hervuld worden.

Daarnaast kan de luchtvochtigheid worden aangepast door het ventilatieventiel in de koepel te openen of te sluiten.

Capaciteit voor 25 eieren

Dankzij de capaciteit van 25 kippeneieren kan je in één keer veel eieren uitbroeden. De capaciteit is zelfs behoorlijk royaal voor de grootte van de broedmachine, wat duidt op slim gebruik van de ruimte.

De broedmachine kan worden gebruikt voor het uitbroeden van kippeneieren, kwarteleitjes en eendeneieren.

de chickcozy broedmachine

Als je ganzeneieren wilt uitbroeden, wat kan in de Chickcozy, zal je merken dat deze te groot zijn om in de eierhouders te plaatsen. Je kan ze wel gewoon ‘los’ in de machine plaatsen, maar dan worden ze niet automatisch gedraaid.

Automatische eierdraaier

Bye bye handmatig eieren keren! Deze broedmachine houdt volautomatisch de eieren in beweging, wat cruciaal is voor de ontwikkeling en voorkomt dat de dooier blijft ‘plakken’.

Het automatische keersysteem draait de eieren elke 60 minuten vanaf incubatiedag 1 tot dag 17 en stopt automatisch met draaien op dag 18.

Vanaf die dag is het namelijk niet meer nodig om de eieren te keren.

Thermometerhouder

Een klein nadeel aan de Chickcozy broedmachine is dat deze voorlopig enkel de temperatuur toont in graden Farenheit, niet in Celcius.

Om tegemoet te komen aan diegenen die toch graag in Celcius de temperatuur aflezen, is er een handige thermometerhouder voorzien waarop je een (kwik)thermometer kan plaatsen.

Er werd ons bevestigd door Chickcozy dat er werk wordt gemaakt van een extra knop om de gebruiker de keuze te geven tussen °F of °C, maar momenteel is dit nog niet het geval.

Antislipmat

Bij deze functie draait alles om de veiligheid van de kuikens. De mat helpt bij het voorkomen van pootproblemen, zoals spreidpoten.

Spreidpoten zijn een van die aandoeningen die beginnende kippenhouders kunnen afschrikken. Een gladde vloer of krantenpapier in de broedmachine en opfokkooi is de meest voorkomende oorzaak van spreidpoten bij kuikens.

Deze antislipmat helpt dit in een vroeg stadium te voorkomen.

Verschuifbare ventilatorafdekking

Deze kap schuift er af zodat je gemakkelijk bij de ventilator kan en deze stofvrij blijft. Dit betekent schonere lucht voor je eieren en kuikens en minder werk voor jou.

Ingebouwde schouwlamp

Een van de leukste eigenschappen van deze broedmachine is de ingebouwde schouwlamp.

Na een paar dagen in de broedmachine, bij voorkeur rond dag 7 en dag 14, moet je de eieren schouwen. Zo haal je alle onbevruchte eieren uit de broedmachine.

Met dit handige hulpmiddel plaats je het ei op een fel licht dat door de schaal schijnt. Zo kan je gemakkelijk zien wat er in het ei gebeurt zonder het broedproces al te veel te verstoren.

Hendel

Dankzij het handvat is het handiger om de bovenkant van de onderkant te scheiden.

Broedkalenders

Hou de reis van het uitbroeden bij met de vijf meegeleverde kalenders. Zeker als je kinderen hebt, die meeleven met het hele proces, zijn de kalenders een leuke touch.

Installatie en Configuratie

Het klaarzetten van de ChickCozy broedmachine kan niet eenvoudiger dankzij de eenvoudige plug-and-play-installatie. Plaats simpelweg de eierhouders en sluit het kabeltje voor het automatische keersysteem aan.

Het enige wat je nu nog moet doen, is even de gebruiksaanwijzing doornemen zodat je zeker alle functies begrijpt. Dit doe je best voor je de eieren plaatst.

De broedmachine wordt geleverd met gekalibreerde temperatuur- en vochtigheidsinstellingen, zodat je deze zelf niet moet aanpassen als je dat liever niet doet.

Alle instellingen zijn echter handmatig aan te passen.

Vóór incubatie

Zoals eerder gezegd, is het noodzakelijk om de functies van de broedmachine te testen voordat bevruchte eieren worden geplaatst.

Als je eenmaal bekend bent met de werking, is het tijd om de broedmachine klaar te maken voor de eieren.

Hoe Deden we de Test?

Wij hebben 12 broedeieren uitgebroed van de Cochin kriel. Hoe we dit deden en welke eventuele moeilijkheden we ondervonden kan je in ons relaas terugvinden.

Incubatie Temperatuur

Zoals eerder aangehaald, de Chickcozy geeft voorlopig alleen de temperatuur weer in graden Farenheit, niet in Celcius.

Aangezien de temperatuur automatisch is ingesteld en je voor kippeneieren geen aanpassingen moet doen, was dit echter voor ons geen groot nadeel.

De fabrieksinstelling van de broedmachine is 99,5°F, ongeveer 37,5°C. Zodra je de stekker in het stopcontact steekt, zal de temperatuur geleidelijk stijgen tot 99,5°F.

Handmatige aanpassing is mogelijk, maar meestal is de standaardinstelling van 99,5°F voldoende, waardoor je enkel het apparaat in het stopcontact moet steken om de gewenste temperatuur te bereiken.

Voor onze kriel broedeieren, verkiezen we echter eerder 38°C, vandaar dat we de temperatuurinstelling handmatig hebben verhoogd naar 100°F.

Aftellen van Incubatiedagen

De ChickCozy broedmachine telt automatisch de dagen af tot je eieren uitkomen. Eenmaal aangesloten, telt de timer af van 21 dagen, perfect voor kippeneieren.

Als je echter eendeneieren (die 28 dagen nodig hebben) of kwarteleitjes (die 18 dagen duren) uit te broeden, zal je merken dat je gemakkelijk de afteltijd kan wijzigen naar meer of minder dagen.

Voor kippeneieren is geen aanpassing nodig, omdat de standaardinstelling al op 21 dagen staat.

Bij een plotse stroomonderbreking of als je de stekker uit het stopcontact haalt, onthoudt de Chickcozy op welke dag je gebleven was.

Beheers de Luchtvochtigheid

Gedurende de eerste 17 dagen van de incubatie moet de luchtvochtigheid tussen 45-55% liggen.

Volgens de handleiding doe je dit door het centrale gedeelte van de waterlade te vullen en de ventilatieopening halfopen te zetten.

Hier kwamen we een klein probleem tegen.

In onze test kregen we de luchtvochtigheid echter niet boven de 39% door enkel de middelste lade met water te vullen en de ventilatieopening half open te zetten, zoals beschreven.

Na enkele uren zonder verandering in de luchtvochtigheid besloten we zowel het midden- als het zijgedeelte van de waterlade te vullen.

De luchtvochtigheid steeg zo tot 50% en we hoefden de ventilatieopening slechts een klein beetje aan te passen om deze stabiel te houden.

Vergeet dus niet om de luchtvochtigheid te controleren nadat je de broedmachine hebt aangesloten en water hebt toegevoegd.

Als de vochtigheid niet minstens 45% bedraagt, voeg dan meer water toe en wacht tot de luchtvochtigheid zich heeft aangepast voordat je de eieren plaatst.

Tijdens de Incubatie

Hoe hebben we de Chickcozy-incubator getest?

Wij hebben 12 kippeneieren uitgebroed met de Chickcozy Incubator.

Wat spannend!

Deze eieren zijn eieren van de Cochin kriel. We zullen foto’s en aanvullende informatie toevoegen naarmate het proces vordert.

Dag 1 tot dag 17

Na de handmatige aanpassingen van zowel de temperatuur als de luchtvochtigheid zijn we bijna klaar om de eieren te plaatsen.

Laat de eieren vóór je ze plaatst 6 tot 8 uur op kamertemperatuur komen, met de punt naar beneden, eventueel in een eierdoos. Zet ze vooral niet in de koelkast.

De volgende stap is het plaatsen van de eieren in de eierhouders. Dit doe je door ze met het puntige einde naar onder te plaatsen.

Test na het plaatsen van de eieren de eierkeerder om er zeker van te zijn dat alle eieren gelijkmatig worden gedraaid. De eierkeerder zal de eieren de eerste 17 dagen automatisch ieder uur roteren. Je hoeft hier dus niets meer aan te doen.

We hadden geen problemen met het automatische eierdraaisysteem. Alle eieren worden elk uur zonder problemen gekeerd.

Houd de Luchtvochtigheid in de Gaten

Zoals eerder gezegd moesten we water toevoegen aan de ganse waterlade om de gewenste luchtvochtigheid te bereiken.

Na drie dagen merkten we dat de luchtvochtigheid weer was gedaald naar 40% omdat het water in de waterlade intussen bijna was opgebruikt.

We voegden extra water toe aan de lade en de luchtvochtigheid steeg weer. Houd er dus rekening mee dat je elke 3-4 dagen water aan het ladesysteem moet toevoegen.

Eieren Schouwen

Noteer op je kalender om op dag 7 en 14 de eieren te schouwen. Je kan het ook vaker doen, je zal al na een paar dagen kunnen zien of de eieren bevrucht zijn of niet.

Dit is een geweldige kans om gebruik te maken van één van de leukste functies van de Chickcozy broedmachine.

chickcozy broedmachine schouwlamp

Gebruik de ingebouwde schouwlamp door het ronde uiteinde van het ei op het licht te zetten en op de knop te drukken, idealiter in een donkere kamer. Doe het zo snel mogelijk, zodat je de tijd buiten de broedmachine tot een minimum beperkt.

Op dag 4, dag 9, dag 14 en dag 17 hebben we de eieren geschouwd.

Zo zag het eruit op dag 9:

Dag 18 tot Uitkomst

Wanneer de afteldisplay dag 3 bereikt, stopt de automatische eierdraaier automatisch met het draaien van de eieren.

Het eierkeer symbool zal ook van het display verdwijnen.

Het is dan tijd om de eierhouders voorzichtig te verwijderen. Deze houders zijn voorzien van kleine voetjes, waardoor ze zo ontworpen zijn dat ze zelfstandig kunnen staan. Verwijder de adapter niet.

Leg de eieren rechtstreeks in de basis van de broedmachine. Vul ook de waterlade volledig om de luchtvochtigheid te verhogen voor de laatste fase.

Tijdens deze fase zorgden we ervoor dat de waterlade constant volledig gevuld was (dagelijks bijvullen) en het ventiel gesloten of bijna gesloten stond. Zo steeg de vochtigheid tot tussen 55% en 60%.

Nu worden de verwachtingen groter terwijl we wachten op de komst van de kuikens.

Kuiken Dag!

Op dagen 20 en 21 kwamen 11 van de 12 broedeieren uit! Het laatste ei was wel bevrucht, maar jammer genoeg kwam het kuiken niet uit.

Kijk hier mee naar het uitkomen van het tweede kuiken:

De basis van de Chickcozy broedmachine is meer dan ruim genoeg voor een 11-tal hevige kuikens en ook de antislipmat was een leuke touch wat we toch missen bij sommige andere (duurdere) kwaliteitsmerken zoals Brinsea.

Na het uitkomen is het belangrijk om de kuikens minimaal 8 tot 12 uur in de broedmachine te laten zitten, zodat ze volledig kunnen drogen.

Het waterreservoir ligt na afloop vol donsveertjes en stukjes eierschaal maar deze kan gemakkelijk gereinigd worden met een klamme doek.

CHICKCOZY BROEDMACHINE
Chickcozy
Chickcozy Broedmachine
Volautomatisch en vooraf geïnstalleerd
Te verkrijgen bij Chickcozy

Onze Ervaring Met de Chickcozy Broedmachine

De Chickcozy broedmachine is één van de vijf broedmachines die we recent hebben getest. Voor ons steekt deze, hoewel er toch nog wat puntjes kunnen worden verbeterd, met kop en schouders boven de andere uit.

  1. Het design is compact, maar toch is de machine geschikt voor 25 eieren
  2. De temperatuur en luchtvochigheid staan duidelijk aangeduid op het display
  3. De handige ingebouwde schouwlamp maakt het schouwen eens zo gemakkelijk
  4. Enorm gemakkelijk in gebruik dankzij het plug&play systeem
  5. Een voorziene antislipmat zodat de kuikens stevig op de pootjes staan

En nog veel meer…

Je merkt dat er tijd in het ontwerp van de Chickcozy is gestoken, deze machine is gemaakt voor en door kippenhouders.

Daarnaast is het zeer concurrentieel geprijsd in vergelijking met andere merken op de markt. Je krijgt een zeer kwaliteitsvol product voor een scherpe prijs.

Echter, er zijn een aantal zaken waar je best rekening mee houdt voor je overgaat tot je aankoop.

Nadelen van de Chickcozy Incubator

Hoewel de ChickCozy broedmachine veel geweldige functies biedt, heeft hij, zoals elk product, zijn beperkingen.

In deze beoordeling is het belangrijk om enkele aspecten te bespreken die mogelijk niet aan ieders behoeften voldoen.

Alleen Fahrenheit en US Netsnoer

Chickcozy focust zich met z’n gloednieuwe broedmachine voornamelijk op de Noord-Amerikaanse markt, en dat valt aan sommige zaken erg op.

Ten eerste wordt de temperatuur op het display alleen in Fahrenheit weergegeven. Er is geen manier om dit naar Celsius te veranderen.

Aangezien de temperatuur vooraf is ingesteld, je er niets aan moet veranderen én er plek is om een kwikthermometer te plaatsen, was dit voor ons geen groot nadeel, maar het is wel iets om rekening mee te houden.

Daarnaast wordt de broedmachine standaard geleverd met een Amerikaans netsnoer, maar zit er wel een (gratis) adapter inbegrepen om compatibiliteit met lokale stopcontacten te garanderen.

Er werd ons door Chickcozy bevestigd dat ze plannen hebben om een knop op de broedmachine te zetten waarmee je zou kunnen switchen tussen Farenheit en Celcius, maar op dit moment is dat nog niet het geval.

Geluid

Ten tweede ligt het geluidsniveau tijdens de incubatie constant rond de 50 dB, wat een constant achtergrondgeluid geeft, zeker in stillere omgevingen.

Hier kan je onze bevindingen bekijken na het opnemen van het geluid van de Chickcozy broedmachine terwijl deze normaal werkt.

Hou er wel rekening mee dat elke broedmachine geluid maakt, de Chickcozy is hierop geen uitzondering. Een broedmachine in de slaapkamer plaatsen, moest je dit van plan zijn, is daarom geen al te best idee.

Gebrek aan Vergrendeling

Er is geen vergrendeling voorzien tussen het bovenste (de koepel) en het onderste gedeelte. Hierdoor kan je het handvat niet gebruiken om de broedmachine te verplaatsen, bij het bijvoorbeeld poetsen of opruimen.

Geen displayverlichting

Ten slotte maakt de afwezigheid van displayverlichting het lezen lastig bij weinig licht of ’s nachts.

Hoe is de Chickcozy Broedmachine Verpakt?

De ChickCozy broedmachine wordt geleverd in een zorgvuldig en aantrekkelijk vormgegeven verpakking, waardoor deze in uitstekende staat bij je aankomt.

De broedmachine zelf zit veilig verpakt in schuim. Deze extra demping zorgt ervoor dat hij tijdens het transport veilig en onbeschadigd blijft.

Het pakket omvat:

  1. de Chickcozy broedmachine
  2. 5 eierhouders
  3. thermometerhouder
  4. kabel en adapter
  5. 5 broedkalenders
  6. foto’s van hoe het schouwen van eieren eruit ziet
  7. handleiding

Belangrijk om te weten is dat de netwerkkabel wordt vergezeld van een adapter zodat je broedmachine in EU stopcontacten past. Deze adapter zit goed verstopt in het verpakkingsschuim van de broedmachine.

Prijs en Beschikbaarheid

De ChickCozy-incubator is zeer concurrentieel geprijsd en kost ongeveer $150, zo’n €138. Hoewel het niet de goedkoopste op de markt is, biedt het enorm veel kwaliteit voor een scherpe prijs.

CHICKCOZY BROEDMACHINE
Chickcozy
Chickcozy Broedmachine
Volautomatisch en vooraf geïnstalleerd
Te verkrijgen bij Chickcozy

Goedkopere modellen (en zelfs sommige duurdere modellen) hebben geen automatische eierkeerder, of geen ingebouwde schouwlamp. Ook het display is verfrissend!

Als je er dus geen probleem mee hebt dat het display enkel temperatuur in Farenheit toont, koop je met de Chickcozy een zeer kwalitatieve broedmachine aan een zeer goede prijs.

Je kan de Chickcozy broedmachine voorlopig alleen kopen op de Chickcozy webshop.

Interesse gekregen om zelf eieren uit te broeden? Lees hier onze complete gids ‘Kippeneieren Uitbroeden‘.

share
Kippen.be Redactie

De kippen.be redactie bestaat uit Kat, hoofdredacteur, en Nick, die samenwerkt met pluimvee specialisten en dierenartsen in het veld.

Lees Ook

een feed-o-matic trapvoederbak
Hoe Laat Je Kippen Wennen Aan Een Trapvoederbak?
20 juni, 2024
FEEDOMATIC trapvoederbak
Feed-O-Matic Automatische Trapvoederbak: Review (2024)
19 juni, 2024
Hollywood Celebrities Die Kippen Houden
18 mei, 2024
een brinsea broedmachine
Brinsea Broedmachines: Review (2024)
10 april, 2024
Kleurwedstrijd Pasen
24 maart, 2024

Meer Artikels

de chickcozy broedmachine
Chickcozy Broedmachine: Review (2024)
3 april, 2024

Vers van de pers

een feed-o-matic trapvoederbak
Hoe Laat Je Kippen Wennen Aan Een Trapvoederbak?
3 april, 2024
FEEDOMATIC trapvoederbak
Feed-O-Matic Automatische Trapvoederbak: Review (2024)
3 april, 2024
een nestera kippenhok
Nestera Kippenhokken: Review (2024)
3 april, 2024
Hollywood Celebrities Die Kippen Houden
3 april, 2024
een brinsea broedmachine
Brinsea Broedmachines: Review (2024)
3 april, 2024