Overmatig Drinken Bij Kippen: Wat Veroorzaakt Het?
Kippen.be wordt gesteund door z’n lezers. Wanneer je via onze links een aankoop doet, kunnen we hierop een commissie verdienen. Meer informatie hierover op onze ‘Privacybeleid‘ en ‘Disclaimer‘ pagina.
Wanneer je merkt dat een kip overmatig drinkt, kan dit een teken zijn van een onderliggende aandoening. Helaas zijn er veel aandoeningen die kunnen leiden tot meer dorst en overmatig drinken. Moet je je zorgen maken?
Laten we eens kijken.
Waarom Drinkt een Kip Plots Te Veel?
Overmatig drinken is een teken van uitdroging en een verstoorde vochtophouding. Vochtverlies bij kippen kan worden veroorzaakt door extreme hitte, nierschade, medicijnen, parasieten, voedselvergiftiging, diarree, schimmels, bacteriële infecties of problemen met de krop. Drinken herstelt de water- en mineralenbalans in het lichaam.
Je hoeft echter niet meteen te panikeren wanneer je je kip overmatig ziet drinken. Meer dan de helft van het lichaam van de kip bestaat uit water. Het is volkomen normaal als ze af en toe meer dan een paar slokjes drinken.
Hoeveel Water Heeft een Kip Nodig?
Een kip drinkt ongeveer een halve liter water per dag. Op warme dagen kunnen ze zelfs dubbel zoveel drinken. Het is echter onmogelijk voor hen om een te grote hoeveelheid water binnen te krijgen.
Technisch gezien kunnen ze – net als wij – last hebben van watervergiftiging. Maar het is geen realistisch scenario dat een kip zoveel water drinkt dat zijn cellen beginnen te zwellen en barsten.
De meeste mensen realiseren zich niet dat kippen zoveel drinken, omdat het lijkt alsof ze maar af en toe een slokje nemen. Als je ze als een gek ziet drinken, is het misschien een eenmalig toeval omdat ze gewoonweg dorst hebben.
Maar wat als je kip plots veel meer drinkt dan normaal?
Eerste Hulp Bij Uitdroging in Kippen
Er zijn veel redenen mogelijk waarom een kip overmatig drinkt. Om ervoor te zorgen dat je kippen gehydrateerd blijven, vooral tijdens stressvolle periodes, kan je tijdelijk extra voedingsstoffen, vitamines en elektrolyten aan het drinkwater toevoegen.
Het vaakst voorkomende en belangrijkste supplement bij uitdroging of een verstoorde vochtbalans bij kippen zijn elektrolyten. Deze mix ondersteunt de spijsvertering en een goede vochtbalans.
- Elektrolyten zijn aangewezen tijdens periodes van stress en hoge temperaturen.
- Ondersteunt bij herstel na ziekte of na een inspanning.
- Biedt ondersteuning aan de spijsvertering en vochtbalans.
- Vermijdt uitdroging en verminderde voeropname.
Onschuldige Redenen van Overmatig Drinken bij Kippen
In sommige gevallen is de reden om overmatig te drinken heel onschuldig:
- Weersomstandigheden
- Pikorde
- Bijwerkingen van medicatie
Kippen hebben in de zomer veel koel, schoon water nodig. Zorg voor voldoende schaduwrijke plekken en een goed geventileerd kippenhok. Overdag kan hun drinkwater ook te warm zijn om te drinken, dus dat proberen ze later op de dag in te halen. In de winter kan water dan weer bevriezen, waardoor ook uitdroging ontstaat.
Ongeacht de weersomstandigheden hebben hennen lager in de pikorde niet altijd even veel kansen om te drinken en te eten. Als de drinkbak tijdelijk vrij is, drinken ze wat ze kunnen, zo snel als ze kunnen. Als je dit probleem vaststelt kan je dit gemakkelijk oplossen door meerdere drinkbakken te plaatsen.
Een andere reden voor overmatig drinken kan zijn dat de kip medicijnen gebruikt of gemedicineerd voer eet. Sommige medicijnen zorgen ervoor dat kippen veel urine uitscheiden via hun uitwerpselen.
Pas als geen van deze oorzaken van toepassing is, is de kans groot dat het overmatig drinken wordt veroorzaakt door een onderliggende medische aandoening.
Medische Aandoeningen die Overmatig Drinken Veroorzaken
Helaas is overmatig drinken een symptoom dat het gevolg kan zijn van een breed scala aan gezondheidsproblemen. In de meeste gevallen kunnen andere symptomen helpen om vast te stellen wat er aan de hand is. Zoals altijd kan een juiste diagnose alleen worden gesteld door een dierenarts.
Medische aandoeningen voor overmatig drinken bij kippen zijn onder andere:
- Kropproblemen
- Bacteriële infecties
- Blackhead of zwartekoppenziekte
- Infecties door schimmels
- Vergiftiging
- Nierproblemen
Laten we ze een voor een overlopen.
Kropproblemen
Kippen slikken voedsel niet meteen door naar hun maag. Ze hebben een krop in hun nek die het voedsel buffert voordat het naar de maag gaat. Door de krop kunnen ze meer eten dan de maag in één keer aankan.
Soms kan de krop geheel of gedeeltelijk verstopt raken, waardoor voedsel niet meer kan passeren. In sommige gevallen kan je de de verstopte voeding zien zitten of voelen.
Vaak raakt de krop geblokkeerd als ze onverteerbaar voedsel eten, zoals veren, strooisel of bananenschillen. Kippen hebben dan minder stoelgang en er komt een vreemde geur uit hun bek.
Door veel water te drinken wordt de massa in de krop verzacht. In ernstige gevallen kan verstopte krop snel verergeren.
Bacteriële infecties
Verschillende bacteriële infecties kunnen verhoogde dorst veroorzaken. Bacteriële infecties leiden tot diarree, waardoor de kip veel water verliest en snel uitdroogt.
- Avian Intestinal Spirochetosis – een darminfectie met de Brachyspira- soort van bacteriën die resulteert in lichtbruine diarree
- Paratyfus – een bacteriële infectie met Salmonella . Meestal gezien bij kuikens die erg zwak worden, trillen, tjilpen en naar adem snakken met hun ogen dicht
- Buiktyfus – bloedvergiftiging door Salmonella Gallinarum die kan leiden tot een plotselinge dood
Buiktyfus is relatief zeldzaam in de meeste delen van de wereld. De ziekte is uitgefaseerd in de VS, Canada, Australië en het grootste deel van Europa, maar is nog steeds prominent aanwezig in andere regio’s. De aandoening is meldingsplichtig bij de Wereldorganisatie voor diergezondheid (WOAH). Symptomen zijn ook bleke kam, onverzorgde veren en gele diarree .
Een andere oorzaak van verhoogde dorst en gele diarree is Blackhead of zwartekoppenziekte.
Blackhead of zwartekoppenziekte
Blackhead is een wereldwijd voorkomende ziekte die wordt veroorzaakt door een eencellige parasiet. De parasiet lift mee op een blindedarmworm in de kip.
De diarree is zwavelkleurig als gevolg van ernstige leverbeschadiging en gal die via de nieren wordt uitgescheiden. Kippen zullen veel drinken om dit te compenseren.
Andere symptomen zijn onder meer:
- Onverzorgde veren
- Neergelaten vleugels
- Hoofd weggestopt onder een vleugel
- Bleke kam
- Slaperigheid
Schimmelinfecties
Schimmels kunnen de bron zijn van een infectie die Aspergillose wordt genoemd. De schimmel komt overal voor en de meesten van ons ademen de sporen dagelijks in. Warm, vochtig weer verhoogt het risico op groeien van dit type schimmel.
Kippen raken besmet door inademing van de sporen. Het komt vaak voor bij jonge kuikens die in ongezonde en vuilere omstandigheden leven.
De ziekte komt voor in acute en chronische vormen, met verschillende mogelijke manifestaties in verschillende lichaamsdelen. Het tast over het algemeen het ademhalingssysteem van de kip aan en veroorzaakt ademhalingsmoeilijkheden en (stil) hijgen.
Een ander symptoom van acute Aspergillose kan een abnormale dorst zijn die niet gestild kan worden met een slokje water.
Andere symptomen kunnen zijn:
- Onverzorgde veren
- Hoog gewichtsverlies
- Algemene lethargie
- Veel urine-uitscheiding
- Blauwe verkleuring van de kam
- Hoesten en piepen
Behandeling met antischimmelmiddelen kan moeilijk zijn en vele maanden duren.
Vergiftiging
Water is de basis van alle biologische bioprocessen in het kippenlichaam.
De biochemische processen kunnen worden beïnvloed door:
- inname van giftige gifstoffen, waardoor ochratoxicose ontstaat
- verandering in zinkmineraalconcentraties, waardoor zinkvergiftiging ontstaat
- verandering in zoutconcentraties, waardoor zoutvergiftiging ontstaat
Ochratoxicose
Giftige stoffen geproduceerd door schimmels veroorzaken ochratoxicose. Volgens een studie uit 2019 is tot 80% van al het voedsel en alle granen besmet met mycotoxinen.
Symptomen zijn onder meer:
- gewichtsverlies en verminderde eetlust
- verminderde activiteit en ineengedoken
- verminderde eiproductie
- gele diarree
- verhoogde dorst en uitdroging
Er is geen echte behandeling anders dan het toevoegen van vitamines en probiotica aan het dieet.
Zink intoxicatie
Zinkvergiftiging is een metaalvergiftiging die het gevolg is van de inname van zinkhoudend metaal.
Dit komt vrij vaak voor omdat er veel zink in omloop is. Een populair proces om metaal corrosiebestendig te maken is het galvaniseren. Gegalvaniseerd metaal is gewoon staal of ijzer met een zinklaag. Bij het omheinen van een kippenren met gegalvaniseerd kippengaas kunnen er veel kleine gegalvaniseerde draadsnippers in de ren terechtkomen.
Deze glimmende metaalsnippers, samen met overgebleven bouten en schroeven, glanzen en trekken de kippen aan.
Wanneer het ingenomen zink in de bloedbaan terechtkomt, beschadigt het de rode bloedcellen. Door een reeks biochemische gebeurtenissen raken de nieren van de kip beschadigd, wat uiteindelijk leidt tot nierfalen.
Kippen met zinkvergiftiging hebben stinkende groenige diarree en verliezen veel water in hun uitwerpselen. Door het vochtverlies zullen ze veel water drinken.
Zoutvergiftiging
Zoutvergiftiging treedt op wanneer kippen te veel zout (natrium) verteren. In ernstige gevallen kan zoutintoxicatie dodelijk zijn.
Wanneer een kip te zout voedsel eet, moeten zijn nieren overuren maken om het teveel aan zout te elimineren. Hierdoor verliest de kip veel urine in de uitwerpselen, met uitdroging tot gevolg. Aan de andere kant zal een laag zoutgehalte in het voedsel ook de wateropname verhogen.
Tenzij u uw kippen voert met sojasaus of vissaus, komt zoutvergiftiging zelden voor. Er zijn enkele incidenten geweest met gemengd pluimveevoer en fouten in de voerfabriek. Normale zoutgehaltes in pluimveevoer zouden rond de 0,2% moeten liggen, maar de gerapporteerde zoutgehaltes overschrijden soms de 1%.
De biochemische onbalans resulteert in verhoogde uitdroging, verhoogde dorst en kippen in de kudde beginnen veel water te drinken.
Nierproblemen
Kippen plassen niet zoals wij, ze hebben geen blaas en hun urine wordt uitgescheiden via hun uitwerpselen. Ze hebben echter wel een lever en nieren die urine op een vergelijkbare manier verwerken.
In het geval van jicht zorgt nierbeschadiging ervoor dat het lichaam urinezuur opbouwt. Wanneer het urinezuur kristalliseert, kan dit de organen, pezen en poten van een kip aantasten.
Het drinken van overmatige hoeveelheden water (polydipsie) is een typisch symptoom van de viscerale vorm van jicht. Nierbeschadiging bij jicht kan het gevolg zijn van meerdere factoren, waaronder voeding, toxines en uitdroging.
Samenvatting
Wanneer een kip te veel drinkt, hoeft dit niet noodzakelijk een onderliggende medische aandoening te zijn. Soms is het gewoon warm buiten en halen de vogels hun wateropname in.
Er zijn echter zeker verschillende medische aandoeningen die uitdroging en verhoogde dorst kunnen veroorzaken.
Neem contact op met een dierenarts om een juiste diagnose te stellen wanneer je kippen ernstig uitgedroogd lijken.
Wil je meer lezen over gezondheidsproblemen, symptomen en ziektes bij kippen, kijk dan op onze ‘Gezondheidspagina‘.