Veerluis Bij Kippen: Hoe Luizen Behandelen?
Kippen.be wordt gesteund door z’n lezers. Wanneer je via onze links een aankoop doet, kunnen we hierop een commissie verdienen. Meer informatie hierover op onze ‘Privacybeleid‘ en ‘Disclaimer‘ pagina.
Veerluizen kunnen aanzienlijk ongemak en gezondheidsproblemen veroorzaken bij kippen. Deze parasieten kunnen zich gemakkelijk van kip tot kip verspreiden en zijn lastig uit te roeien. We bekijken de oorzaken, symptomen en behandeling van veerluis bij kippen en geven verschillende manieren om dit probleem aan te pakken.
Symptomen van Veerluis bij Kippen
De meeste parasieten, zoals luizen, zijn met het blote oog te zien op het lichaam van de kip. Neten en volwassen luizen zitten vooral aan de schachten van pluimen en rond de cloaca van de kip. Maar zelfs zonder dat je de beestjes hebt opgemerkt zal je problemen en gedragsveranderingen opmerken bij je kippen.
De vaakst voorkomende symptomen van luizen bij kippen:
- Zichtbare luizen rond de veren : luizen zijn kleine bruine of grijze beestjes die op de veren van de kip kruipen. Meestal te zien rond de schacht.
- Overmatig veren gladstrijken: Kippen strijken hun veren glad door met hun snavel over hun verenkleed te gaan. Overmatig gladstrijken kan een indicatie zijn van luizen.
- Verminderde eierproductie : Luizenplagen kunnen stress veroorzaken, waardoor de eierproductie afneemt.
- Verlies van eetlust en lusteloosheid : Luizen kunnen jeuk en ongemak veroorzaken, wat leidt tot verlies van eetlust en lusteloosheid.
- Gewichtsverlies : Als gevolg van verminderde eetlust en verhoogde stress.
- Bloedarmoede : Luizen voeden zich met het bloed van kippen, wat kan leiden tot bloedarmoede.
- Rode huid : Luizen kunnen irritatie en ontsteking van de huid veroorzaken, wat leidt tot roodheid en pijn.
- Verenverlies : Luizen kunnen verenverlies veroorzaken, omdat kippen zichzelf overmatig poetsen om het ongedierte te verwijderen.
- Verhoogde mortaliteit : In ernstige gevallen kan een luizenplaag sterfte veroorzaken.
- Luizen op kam of lellen : Luizen kunnen ook worden gevonden op de kam of lellen van kippen.
Eerste Hulp bij Veerluis
Veerluis bestrijden kan een proces zijn dat enkele dagen tot weken kan duren. Maar het is belangrijk om onmiddellijk aan de slag te gaan en het probleem niet te laten verergeren. Door alvast eerste hulp aan je kip te verlenen, kan je de overlast en het ongemak aanzienlijk verminderen.
Er zijn verschillende producten vrij verkrijgbaar die zeer effectief zijn tegen luizen en parasieten. We bekijken verder in dit artikel ook natuurlijke preventiemethodes.
Onderstaande producten zijn vrij te verkrijgen en werken zeer effectief tegen veerluis en andere parasieten.
- Ivermectine: Druppel de Ivermectine rechtstreeks op de huid van de kip, bij voorkeur in de hals of onder de vleugels. Raadpleeg de bijsluiter voor een correcte dosering. Herhaal na vier weken.
- Pyrethrum Poeder: Breng het poeder aan op de veren van de kip. Verspreid het poeder over het ganse lichaam.
- Witkalk: Spray het kippenhok in met witkalk, vergeet de naden en kieren niet. Behandel 2 keer voor een grondig resultaat.
Hoe Veerluis Voorkomen?
Preventieve maatregelen kunnen helpen om het risico op veerluis in jouw toom te verminderen en de gezondheid van de kippen te waarborgen. Veerluis kan namelijk aanzienlijk ongemak en gezondheidsproblemen veroorzaken bij kippen en wordt gemakkelijk van kip op kip overgedragen. Wanneer deze parasieten zich eenmaal in de toom hebben genesteld, kan het lastig zijn om ze te bestrijden.
We bespreken verschillende methodes om veerluis bij kippen te voorkomen, variërend van het onderhoud van de kippenhokken tot het gebruik van natuurlijke producten. Door deze best practices te volgen en proactief te zijn, kan je jouw kippen gezond en vrij van ongedierte houden.
Veerluis voorkomen bij kippen:
- Inspecteer je kippen regelmatig op luizen: vooral als je merkt dat ze krabben en veren verliezen.
- Houd kippenhok en ren schoon en droog: Luizen gedijen goed in vuile en vochtige omgevingen, dus het is belangrijk om de leefomgeving van kippen schoon en droog te houden.
- Gebruik luizenbestrijdingsproducten: Er zijn verschillende producten beschikbaar die luizen bij kippen kunnen bestrijden, zoals poeders en sprays.
- Isoleer geïnfecteerde kippen: Als je veerluis op een kip aantreft, is het belangrijk om deze te isoleren van de rest om verspreiding te voorkomen.
- Behandel de hele toom: als je veerluis aantreft bij één kip, is de hele toom waarschijnlijk aangetast. Behandel daarom alle kippen, niet alleen de kippen die symptomen vertonen.
- Gebruik natuurlijke remedies: sommige natuurlijke remedies, zoals neemolie en diatomeeënaarde, kunnen worden gebruikt om luizen bij kippen te voorkomen.
- Zorg voor een goede hygiëne: Reinig en ontsmet regelmatig het hok, inclusief legnesten, zitstokken en voerbakken, om verspreiding van luizen te voorkomen.
- Nieuwe kippen in quarantaine plaatsen: Als je nieuwe kippen aan de toom toevoegt, is het belangrijk om ze twee weken in quarantaine te plaatsen voor je ze bij de rest zet.
- Hou niet te veel kippen op een kleine oppervlakte: als het kippenhok overbevolkt is, is de kans groter dat luizen zich van vogel op vogel verspreiden. Zorg ervoor dat je kippen voldoende plaats hebben.
Hoe Veerluis Behandelen?
Er zijn verschillende behandelingsopties voor kippenluizen. Eén daarvan is het gebruik van poeders of sprays die speciaal zijn geëtiketteerd voor gebruik op kippen en pluimvee. Er zijn tal van mogelijkheden, we overlopen de belangrijkste:
- Ivermectine: Ivermectine is een zeer effectief geneesmiddel tegen luizen en kalkpoten.
- Gebruik van sprays of poeders: Producten met pyrethrum, zoals Zerox-P, zijn effectief om luizen en ander ongedierte tegen te gaan.
- Behandel het hok: Gebruik een product zoals witkalk om het hok mee in te sprayen. Dit werkt verstikkend voor luizen (en bloedluis).
- Gebruik nooit amprolium: Het wordt aanbevolen geen middelen met amprolium te gebruiken om veerluis te behandelen, omdat amprolium het meest effectief is tegen ziekten zoals coccidiose.
- Ivermectine: Druppel de Ivermectine rechtstreeks op de huid van de kip, bij voorkeur in de hals of onder de vleugels. Raadpleeg de bijsluiter voor een correcte dosering. Herhaal na vier weken.
- Pyrethrum Poeder: Breng het poeder aan op de veren van de kip. Verspreid het poeder over het ganse lichaam.
- Witkalk: Spray het kippenhok in met witkalk, vergeet de naden en kieren niet. Behandel 2 keer voor een grondig resultaat.
Het is belangrijk om de instructies van de fabrikant te volgen bij het gebruik van insecticiden om overmatig gebruik te voorkomen, aangezien overmatig gebruik kan leiden tot resistentie.
Natuurlijke Behandeling Veerluis
Naast bovenstaande behandelingsmethodes bestaan er ook tal van natuurlijke producten en methodes in de behandeling van veerluis. Van stofbaden tot etherische oliën, we zullen een uitgebreid overzicht geven van de beschikbare opties om luizenplagen te bestrijden zonder afhankelijk te zijn van chemicaliën.
- Stofbad: Stofbaden zijn zeer effectief in het voorkomen van uitwendige parasieten bij kippen.
- Appelcider azijn: Meng gelijke delen appelciderazijn en water en spuit dit op de veren van de kip. Herhaal het proces een keer per week.
- Neemolie: meng een paar druppels neemolie met kokosolie en breng dit aan op de veren van de kip. Herhaal het proces een keer per week.
- Essentiële oliën: Meng een paar druppels lavendel- of eucalyptusolie met kokosolie en breng dit aan op de veren van de kip. Herhaal het proces wekelijks.
- Knoflook en ui: meng gehakte knoflook en ui met water en spray het goedje op de veren. Herhaal het proces wekelijks.
- Diatomeeënaarde: Strooi diatomeeënaarde op de bodem van het kippenhok en in de legnesten. Hierdoor drogen de luizen uit.
Samenvatting
Veerluis bij kippen kan aanzienlijk ongemak en gezondheidsproblemen veroorzaken. Om luizenplagen te voorkomen, is het belangrijk om en goede hygiëne in en rond het hok te handhaven en regelmatig te inspecteren op tekenen van een parasieten.
Er zijn verschillende methoden om veerluis bij kippen te behandelen, waaronder Ivermectine, insecticiden met pyrethrum of natuurlijke behandelingen zoals diatomeeënaarde, etherische oliën en appelciderazijn.
Het is belangrijk om de instructies van de fabrikant te volgen bij het gebruik van insecticiden om overmatig gebruik te voorkomen, aangezien overmatig gebruik kan leiden tot resistentie.